vineri, 5 august 2011

Ce legătură există între grosimea taliei şi creier

Grăsimea nu este dăunătoare doar pentru inimă, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California. Aceştia au constatat că stratul adipos din jurul burţii afectează şi creierul, micşorându-l.

De asemenea, tutunul, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială au un efect negativ asupra funcţiilor intelectuale, iar primele semne ale deteriorării apar după zece ani de la depistarea acestor boli sau după ce te-ai apucat de fumat, informează Daily Mail.

Cercetătorii spun că medicii ar putea folosi aceste informaţii pentru a selecta pacienţii cu un risc mai mare de a dezvolta demenţă şi să-i încurajeze să-şi îmbunătăţi stilul de viaţă din timp.

Studiului a fost realizat pe un eşantion de 1.300 de persoane obeze, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani, care au obţinut un scor slab la testele de inteligenţă. În plus, voluntarii au trebuit să îşi măsoare greutatea şi înălţimea, tensiunea arterială, colesterolul şi diabetul zaharat. În urma analizelor efectuate, specialiştii au constatat că creierul se micşorează odată cu înaintarea în vârstă, dar, la persoanele care suferă de diabet zaharat, procesul de micşorare a creierului este accelerat, la fel ca în cazul fumătorilor.

Rezultatele studiului au mai arătat că, la persoanele cu tensiune arterială crescută, au fost sesizate mici leziuni la creier. Hipertensiunea arterială a fost un alt factor care a influenţat rezultatele testelor de inteligenţă, ducând la o agravare şi la o îmbătrânire mai rapidă a creierului cu până la opt ani.

Charles DeCarli, coordonatorul cercetării, a spus că aceste rezultate i-ar putea ajuta pe oameni să-şi schimbe stilul de viaţă înainte de a fi prea târziu. "Identificarea acestor factori de risc ar putea fi utilă în screening-ul persoanelor predispuse la demenţă şi la încurajarea oamenilor în a face modificări ale stilului de viaţă", menţionează DeCarli.

Potrivit datelor unui studiu anterior, se consideră că un nivel ridicat de grăsimi creşte cotele de înfundare a arterelor, reducând fluxul de sânge şi de oxigen. Astfel, persoanele de 60 de ani supraponderale prezintă un risc dublu să dezvolte demenţă până la vârsta de 75 de ani.

Potrivit estimărilor, jumătate dintre cazurile de Alzheimer ar putea fi prevenite prin modificarea stilului de viaţă, respectiv o alimentaţie sănătoasă, renunţarea la tututn şi practicarea exerciţiilor fizice.

Sursa

Acest studiu dovedește că, de fapt, că nu este adevărată afirmația conform căreia Painea are 2 calități (îngrașă și tâmpește). Deci pâinea doar îngrașă, cu toate consecințele... Restul e cancan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu