luni, 29 aprilie 2013

Agricultura la maxim


Declar deschis sezonul de plantat răsaduri. Ce? Cum adică lumea deja a plantat deja? Păi înainte să dau eu startul? Nu prea cred.

Cu legumele astea nu e așa de simplu cum era pe vremuri. Acum e un proces mai complicat dacă vrei să ajungi să ai rezultate adevărate. Cum ar fi aceste căpșuni..

Poza este reală, făcută de mine pe stradă, la un comerciant ambulant. Când am întrebat-o de unde sunt căpșunile mi-a răspuns: din grădină de la Ion. Acu’ n-oi fi .eu mare specialist în căpșuni, dar o căpșună normală n-are dimensiunile astea. Nu-l cunosc pe Ion ăsta, nu știu exact ce experimente face, însă aceste căpșuni sunt prea mari. În curând o să fie ca-n bancul cu mazărea (într-un articol viitor).


Probabil că neaIon a făcut ceva studii geotehnice (http://www.studiu-geotehnic.ro/studii-geotehnice) ca să găsească un sol propice pentru recolta sa. Apoi, analizând componența chimică a pământului a știut exact în ce minerale este deficitar solul său și, cunoscând necesitățile căpșunilor, a știut exact ce îngrășăminte să aplice pentru a avea o astfel de recoltă minune.

Pentru că a avea acum, în aprilie, căpșuni așa mari și timpurii, e un fel de minune. Minune a științei, după cum v-am zis. Că parcă nu-l văd .eu pe Ion mergând zilnic la biserică și rugându-se: Dă-mi Doamne o recoltă timpurie și gigantă de căpșuni. Sau poate a făcut asta și a primit un ghid complex care descria fiecare etapă din evoluția plantei și ce necesități are. Sau chiar mai mult, acum înțelege limbajul căpșunilor și vorbea cu ele în fiecare dimineață.

Se trezea, mergea în grădină unde își savura cafeaua printre căpșuni, discutând cu acestea despre situația economică și politică a țării. Atunci, căpșunile i-au spus că dacă el va avea grijă de ele, le va uda zilnic cu apă minerală Dorna (că ea te încarcă cu natură), atunci ele vor face o producție timpurie și de dimensiuni exagerate pentru a-l scoate din criză.

Și se pare că au reușit. Ion vinde căpșuni la fiecare colț de stradă, în timp ce la mine în grădină de abia au flori. În ritmul ăsta, peste câteva săptămâni vom vedea pe toate străzile oameni care vând cartofi uriași, la bucată...

2 comentarii:

  1. N-ai epuizat toate variantele. Poate s-au inaltat dupa ce-au ascultat muzica clasica :) Sau poate Ion s-a mutat in Spania si si-a facut gradina acolo :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat sunt de mari, nu cred ca de la muzica clasica s-au facut asa. Mai repede ceva manele. Ai vazut ca ascultatorii acestui "gen" sunt asa, mai mari.

      Ștergere