sâmbătă, 4 mai 2013

Internet vs lege


De multe ori, Internetul este deasupra legii (ca Vaticanul). Din cauză că se extinde peste hotare și e foarte greu de reglementat. Și nici nu ar trebui reglementat, părerea mea.

Aici nu mă refer doar la cazurile de piraterie, cu site-uri internaționale precum thepiratebay, kickasstorrents, etc. Mă refer în general la metodele prin care, internetul este folosit la limita legii.

Fie că vorbim de piraterie, sau la cazinourile online (jocurile online fiind interzise în multe state), Internetul a obținut mai multe victorii în fața legilor din diverse țări. Cum un stat se hotărăște să dea jos un site, acesta-și face frumușel bagajele (un backup) și se mută pe un server din altă țară. Scurt și eficient.


Mai interesant este atunci când sunt folosite portițe din lege pentru diverse site-uri. De exemplu, am constatat de curând că, deși toate magazinele de vise au fost închise, lumea încă visează. Cum e posibil? Simplu. Lumea intra și cumpara plante etnobotanice.

Pentru că interdicția a fost destul de discriminatoare, având în vedere că oricine își poate combina plantele pe care le găsește la Plafar pentru a crea senzații tari, comerțul s-a mutat online. Marfa se vinde bine și ești anunțat că nu e pentru consum uman. Dacă tu vrei să faci altceva cu ea, e problema ta. E ca și cum te-ai lua de cei care vând otravă de șobolani sau sprayuri de gândaci.

Nu poate nimeni să-ți interzică să consumi, doar că nu e ok.

Revenind la Internet. Dacă cineva o să încerce să interzică aceste site-uri, nu ar obține decât mutarea lor pe niște servere străine, crescând astfel costurile produselor și eliminând eventualele impozite încasate de către stat prin aceste site-uri complet legale. 

Internetul îți pune la dispoziție informații și produse, dar îți lasă ție decizia de a selecta ce anume dorești și ce nu, nu-ți impune nimic. Spre deosebire de lege, Internetul îți oferă LIBERTATE. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu