vineri, 28 iunie 2013

Satul de accident

Oficial m-am săturat de știrea / tragedia cu autocarul lu’ pește.

A fost un accident. Accidente rutiere se întâmplă zilnic, iar la nivel național mor mai mulți oameni decât au murit în această tragedie. Și cu toate astea, nu se mediatizează la nivelul acestui caz izolat. Nu se decretează zi de doliu național. Nu se constituie celule de criză și nu se discută la televizor de modificarea codului rutier. De ce? Ce are acest caz așa de special?

Accidentul a avut loc în Muntenegru, în afara juristicției autorităților române. Cu toate astea, s-a deplasat acolo o întreagă delegație de la București. De ce? Chiar așa de incompetenți îi consideră pe muntenegreni? Chiar nu pot să se descurce fără experții de la București?


La accidentele din România nu se deplasează niciun oficial, nu se mai plătesc transporturi și nu se mai decretează zi de doliu național, unde mai pui că a fost fix de ziua drapelului. Hai că poate chestia cu doliul mergea făcută doar pentru că au pus-o și muntenegrenii, din solidaritate.

Celulă de criză? Unde e criza? Faci asta când există o amenințare teroristă, un atac terorist, ceva. Nu un accident rutier. Știu cazuri de accidente rutiere care se tot cercetează de 2 ani de zile. Caz în care a existat și un deces. Și cu toate astea nu s-a făcut o celulă de criză, iar poliția încă cercetează. Ce anume? Doar ei știu. Și dacă faci o celulă de criză, fă-o și tu repede, nu la 24 de ore după. Că nu mai are niciun rost. E ca și cum pompierii ar opri de urgență gazul într-o locuință în flăcări după ce ar scoate în prealabil toate victimele și ar stinge focul.

Care-i povestea cu modificarea codului rutier? Am auzit aberația asta la Digi24. Că ar trebui modificat codul, să nu mai poată fi șoferi de autocar cetățenii care au un alt job. Pe bune? Cum rămâne cu libertățile? Dacă un șofer de autocar vrea să câștige un ban în plus nu mai poate? Chestia asta cu “un om care nu e șofer de autocar zilnic e periculos” e cea mai mare prostie pe care am auzit-o.  Cum rămâne cu oamenii care abia au luat permisul de conducere? Au mai puțină experiență decât un șofer de duminică. Propun să-I interzicem și pe ei, ca să fim siguri. Mai bine mergem toți cu trenul.


Mi se pare că acest caz e extreme de mediatizat și de băgat în seamă. Atât de presă, care ar avea o scuză, fiind în căutare de subiecte, cât și de autorități, care nu au nici un motiv special pentru atâta mobilizare. Să fie ceva diplomatic mai adânc? Șoferi polițiști, victime care au rămas anonime, cellule de criză, doliu national… ceva e suspect aici. Sunt curios dacă vom afla ce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu