joi, 16 octombrie 2014

Televizorul, de la tub la 4K

Pe voi v-apucă starea aceea de melancolie când vă gândiți la copilărie? Vă gândiți ce fain era, când pe-afară nu nigea și stăteați în casă la căldură fără griji și fără ură?

Stăteați la televizor, ori alb-negru ori color, doar că-n loc să fie SMART, sau să aibă ecran plat, avea tub cu lămpi în spate și era mai gros de-o carte. Avea pe el un mileu, făcut chiar din macrameu. Și deasupra un bibelou, în general în formă de pește. Asta zic oamenii, eu nu-mi amintesc să fi avut vreun pește. Probabil tatălui meu îi displace atât de mult pescuitul încât nu a reușit să prindă nici măcar un bibelou.


Înainte să apară internetul, televizorul era cel mai folosit aparat. După ce a omorât radioul, a ocupat primul loc în inimile oamenilor în materie de divertisment până prin anii 2000 când a început să piardă serios din cota de piață  în fața atotputernicului computer care pe lângă ce oferea televiziunea putea să te ajute să-ți rezolvi treburile și-ți oferea posibilitatea de a-ți face propriul program.

Apoi, producătorii de televizoare au început încet-încet să re-inventeze televizorul așa cum îl știam. Acum e foarte subțire, se poate pune pe perete, având și rol decorativ și a început să preia și din funcțiile computerului, oferind acces la internet. Aceste televizoare moderne pot colabora cu computerul sau chiar cu telefonul mobil ori tableta, pentru a oferi imagini superbe din orice sursă, nu doar de la clasicele televiziuni.

Pe lângă toate aceste facilități noi care îți permit o mare libertate de a alege ce dorești să vezi, televizoarele moderne au diagonale mari, păstrând calitatea imaginii prin tehnologiile de tipul Full HD, sau chiar, mai nou, 4K. Să nu mai zic că mai nou există oferte și pentru televizoarele cu ecrane curbate.

Chiar nu știu unde se va opri această evoluție, dar e foarte frumos s-o privești și să vezi cum televizorul cu care ai crescut se transformă în ceva din ce în ce mai frumos și mai util. Și când vezi asta, parcă te gândești ce frumos era când erați amândoi mici și lucrurile nu erau atât de complexe.


Articol participant la Superblog 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu