luni, 10 noiembrie 2014

Internetul - intre dependenta si necesitate

În ulimii 50 de ani, tehnologia a avut parte de o evoluție extraordinară, benefiiciind și de o auto-promovare ce a înlesnit accesul consumatorilor la noile produse. Are părți bune, ușurându-ne viața de zi cu zi, însă poate reprezenta și un mare pericol: crează dependență.

E adevărat, dependențele sunt în general psihologice și nu pot fi atribuite unor obiecte fie ele și hipertehnologizate, respectiv “inteligente”. Oricât de smart ar fi un smartphone, nu va fi niciodată capabil de manipulare psihologică. Însă această dependență de tehnologie se manifestă în principal prin prisma faptului că oamenii rămân în zona lor de confort, bazându-se pe electronice să facă multe din operațiunile pe care în trecut le făceau chiar ei.


Acum, tehnologia este principalul instrument care facilitează comunicarea interumană, dar și de informații. Astfel, acum toată lumea comunică folosind Internetul, stând toată ziua pe Facebook și alte rețele de socializare. Oamenii preferă să discute pe chat decât să se exprime prin viu grai, fie la telefon, fie față în față.

Și nu numai conversațiile s-au mutat în mediul online. Acum facem cumpaărături pe internet,  și în loc să mergem la piață, intrăm într-un magazin online și găsim acolo routerewireless pentru a ne pune la punct o proprie rețea. Am văzut că există publicitate prin intermediul numelor de rețea și chiar nume amuzante, care-ți înveselesc ziua.  

V-ați gândit vreodată cum ar fi viața voastră dacă mâine nu ar mai exista internet? Nu mergem până la scenariul apocaliptic în care nu mai avem tehnologie deloc, eliminăm doar internetul. În primul rând că nu ați putea citi finalul acestui articol. Trist, nu? J

Cum ar fi să nu mai ai WhatsUp, Facebook și Twitter? Să nu mai poți citi ziarele online sau să te uiți la clipuri amuzante pe YouTube? Să trebuiască să aștepți o săptămână pentru a primi o poză cu ruda ta de peste hotare, în loc să vă vedeți live, pe Skype? Sună destul de trist, nu?

Această imagine sumbră reprezintă normalitatea din urmă cu câțiva ani. La începutul anilor 90, chiar trebuia să mergi la bibliotecă să cauți o informație, că n-aveai acces la Wikipedia. Dacă voiai să faci cumpărături trebuia să iei magazinele la picior până găseai produsul căutat.  Așteptai câte o săptămână până apărea noul episod din serialul pe care-l urmăreai, chiar dacă în SUA deja se terminase sezonul. Cu toate că mulți dintre noi am trăit acea eră, acum am cam uitat-o.


De aceea, vă propun un exercițiu. În viața cotidiană, nu în concediu, încercați o zi să nu accesați internetul. Aștept rezultate. J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu