miercuri, 13 octombrie 2010

Maşina fără şofer a celor de la Google e un succes: 225.000 km fără incidente majore

Exemplarul experimental Toyota Prius care circulă de un an pe şoselele americane fără să aibă un şofer la volan a trecut de 200.000 de kilometri parcurşi.

Google testează în California o maşină fără şofer pe drumurile publice, aceasta reuşind până acum să parcurgă 225.000 de kilometri fără a genera vreun accident. Este vorba de un exemplar Prius modificat pentru ca maşină să poată rula fără şofer.

Experimentul Google este realizat în colaborare cu două mari universităţi americane (Stanford şi Carnegie Mellon), scopul fiind acela de a dezvolta tehnologia necesară pentru ca şoferul să devină cantitate neglijabilă atunci când vine vorba de pilotajul maşinii.

Estimările celor de la Google arată că o astfel de maşină ar înjumătăţi numărul de accidente fatale de pe şosele, tehnologia utilizată împiedicând apariţia unor evenimente pe care un şofer obişnuit nu le poate intui. Exemplarul prius utilizat de Google funcţionează pe baza unui sistem de camere video care operează 360o, de senzori şi de hărţi GPS detaliate.

Deşi maşina-experiment a fost testată implicit în traficul aglomerat din Los Angeles, aceasta s-a chitat până acum foarte bine de îndatoriri. Prius-ul celor de la Google a fost implicat într-un singur accident, o maşină lovindu-l din spate la semafor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu