miercuri, 28 martie 2012

Clone... de filme

Am fost aseară la Hunger Games. Dacă era după mine, titlul ar fi fost suficient să mă facă să nu văd filmul. Apoi am văzut un trailer care m-a făcut să-mi doresc să-l văd chair mai puțin. Nu, nu este despre Africa.

Nu o să povestesc filmul ca să vă stric "surpriza". O să menționez că mi s-a părut un film slab. Chiar foarte slab. Și total neoriginal. Și nici efecte nu a avut spectaculoase. Singurul lucru  mai special a fost durata. Ține 142min. Aproape 2h jum. Dacă chiar vă plictisiți, puteți merge să-l vedeți, însă să nu aveți așteptări prea mari.

Jennifer Lawrence este o apariție care încântă ochiul în ~95% din film, însă actori mai cunoscuți, precum: Woody Harrelson și Toby Jones au roluri foarte mici.


Ok, de aici în jos voi vorbi despre acțiune, așa că dacă vreți să nu vă stric surpiza puteți citi după ce vedeți filmul.
În primul rând, ideea filmului este aceea de a creea un show de televiziune punând oameni să se ucidă între ei până rămâne doar unul în viață. Sună cunoscut? Probabil din cauză că este aceeași idee din The Condemned (2007). Da, acum 4 ani și 9 luni, cineva a făcut un film pe un scenariu oarecum asemănător. Acel film este unul bun, pe care-l recomand. Este mult mai dinamic și mai original.
În al2lea rând, în Hunger Games există un contrast mult prea mare între prezența tehnologiei ultra moderne și faptul că oamenii mureau de foame. Da, și muritorii de foame aveau proiectoare HD în case.
În al3lea rând, acest film este unul care e axat pe un singur personaj, care apare tot timpul în prim plan. Acest lucru poate deveni plictisitor, oricât de drăguță ar fi Jennifer. Sau poate sunt yo foarte răbdător, având în vedere că l-am urmărit 115 min pe Dragoș Bucur în Polițist Adjectiv.

Dar acesta nu este primul film în care este copiat scenariul din alt film, puțin modificat încât să nu fie chiar identic, apoi mediatizat mai bine decât originalul, ca să-l eclispeze pe acesta. Vă las să vă gândiți dacă vă vine în minte vreun block-buster cu omuleți albaștri. Nu, nu ștrumpfii. Este vorba de mult iubitul Avatar (2009). Iar povestea este luată din Surrogates (2009) (cu Bruce Willis). Da, efectele din Avatar sunt în altă clasă, dar ideea centrală e aceeași. Și doar Avatar mi-a venit mie în minte, sunt convins că sunt mult mai multe.

Trist este faptul că devin mai cunoscute clonele decât filmele originale. Care filme originale sunt eclipsate, nu au vânzări, iar cel care a venit cu ideea nu o să mai scrie și altă dată ceva bun pentru că prima dată nu a primit cât merita și va fi speriat să nu rămână din nou fără idee.
Tot se fac demersuri împotriva pirateriei online, dar de ce nu se iau măsuri și pentru protejarea drepturilor de autor ale scriitorilor de filme bune? Consider că Garry Ross s-a uitat la the Condamned și a zis: Bun film, i-a să fac și eu unul la fel, ce să modific să nu bată la ochi? Înlocuim criminalii cu copii. Adăugăm puțină dragoste, mai multe personaje feminine, mai mult glamour, tehnologie mai avansată.... și hai să punem ceva care să atragă lumea.. un titlu care să aibă legătură cu ce se întâmplă acum pe mapamond. Se moare de foame. O să-i zic: Jocurile foamei.
Sau poate asta i-ar fi plăcut lui să vadă în filmul original. Copii omorându-se. Oameni murind de foame. Dar cum nu a putut să-l modifice, a făcut unul nou.
Nu i-a ieșit...

8 comentarii:

  1. Eu zic ca poate fi invers. Primul film poate fi o idee buna pusa prost in aplicare. Iar "copia" sa fie aceeasi idee buna pusa mai bine in aplicare. Vezi cazul avatar.

    In muzica, in America, se preiau o gramada de melodii din anii 80. Si au succes acum, ca e tehnologie mai buna. Ideea e simpla: nu poti inventa la ne-sfarsit.

    Copii vor exista tot timpul. Tine de noi daca sa ne uitam la ele (si eventual sa le apreciem) ori sa le evitam :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai vazut Surrogates? Mie mi se pare mai bun decat Avatar. Da, avatar are efectele mai 3D..
      In muzica peste tot se preia, vezi cazuri de la Eurovision in anii trecuti. Sunt de acord ca nu poti inventa la ne-sfarsit, dar macar sa faci o oarece referire la original.
      Te uiti la copii pentru ca nu stii despre ce e vb. Sau pt ca esti curios sa vezi daca e la fel de buna ca originalul...

      Ștergere
  2. Nu l-am vazut.

    Dar mai era o idee, destul de raspandita in randul "criticilor": pentru oamenii tineri, care au acum 17-18 ani, e preferabil sa vada un film nou, decat sa vada unul de cativa ani(buni). Asa ca mai bine faci un film nou, cu actorii actuali, un "remake", eventual 3d, si aia e.

    Din acest motiv unii incurajeaza "copierea". Cica ar fi utila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bruce Willis este un actor actual. Iar Avatar a aparut in aceeasi perioada cu Surrogates, la doar cateva luni distanta. Iar in Condamned joaca Steve Austin si Vinnie Jones care mie mi se par actori actuali. Si Hunger Games nici macar nu e 3D. Daca ar fi fost 3D ar fi fost poate putin mai interesant.

      Ștergere
  3. Hunger games este o ecranizare a unei carti. Buna sau rea, dar e best-seller in America. Si a fost tradusa si la noi.

    O sa vad zilele astea ambele filme si o sa zic o parere in cunostiinta de cauza :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am gasit filmul pana acum. Abia a aparut (stii tu unde).

    Tocmai vazui Hunger Games. O sa vad si "originalul", si o sa revin cu o parere despre ambele :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si oricum, prea era nebunie cu Hunger Games, film si carte. Nu puteam "rata" asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere