joi, 29 martie 2012

Legea apei

       Citeam la Emil că există o ințiativă de a modifica legea apei în așa fel încât să știm ce bem. Se poate vota pentru acest lucru aici.
      Am văzut că acest proiect ar fi susținut de Chinezu, deci e un proiect important. Am intrat să votez și am văzut acolo 2 lucruri care nu mi-au plăcut.
     În primul lucru, numărul de persoane care au votat este foarte mic. Iar în al 2lea rând, o apă minerală își face reclamă pe spatele acestei legi. Chiar sunt curios cum susțin cei de la apa respectivă campania, pentru că până azi nu am auzit de această modificare de lege.

      Alt lucru care mi se pare că ar trebui modificat, ar fi să se extindă această lege astfel încât să știm exact ce apă avem la robinet. Toate persoanele pe care le cunosc beau apă minerală. De ce? Pentru simplul fapt că apa de la robinet NU SE POATE BEA. Sau mă rog, se poate bea, dar nu de foarte multe ori. Este atât de plină de clor încât nici nu poți să o miroși. Deci ce se învață la școală cu apa este incoloră, inodoră și insipidă, nu se aplică și pentru apa care curge la robinet.

        Cred că s-a ajuns în acest fel tocmai pentru a se încuraja consumul de ape minerale. De fapt, nu se încurajează, se obligă la acest consum. E mai sănătos să bei apă de ploaie decât să bei apa de la robinet. Și apoi mai există și reclamele cu "Pentru sănătatea dvs. consumați zilnic minim 2L de lichide". Dacă acest lucru s-ar respecta, și omul de rând ar cumpăra apa minerală de la magazinul din colț ar da 3lei / sticla de 2L / zi. Asta înseamnă o cheltuială de 90 lei/lună/persoană doar cu apa. Apă, care de altfel este necesară vieții.
     
        Și pe lângă companiile care vând apă minerală, mai au de câștigat de pe urma faptului că apa de la țeavă nu este potabilă și companiile care vin diverse filtre care purifică apa. Păi dacă sunt așa de bune acele filtre, de ce nu se montează la Apa Nova, ca să ne vină nouă apă curată la robinet?
        Această campanie de a obliga companiile producătoare de apă minerală să afișeze ceva în plus pe etichetă nu va face decât să crească prețul apei. La fel cum s-a întâmplat și cu carburanții. Producătorii au fost amendați de către Consiliul Concurenței, apoi aceștia au scumpit carburanții pentru a-și scoate banii de amendă.
        E adevărat că unele ape minerale sunt chiar proaste, dar selecția o poate face consumatorul, nu este nevoie de o lege care să-ți spună că Izvorul Minunilor este de fapt sifon. Nu trebuie să fii chiar geniu să-ți dai seama că o apă este bună sau este proastă. Mă rog, acest lucru se poate generaliza...
        Oricum, am votat această lege pentru că este un prim pas în a atrage atenția oamenilor ce consumă de fapt.

3 comentarii:

  1. De ce spui ca ar creste preturile, daca producatorii sunt transparenti si afiseaza pe eticheta valorile apei lor? cand asta e un lucru absolut normal si, practic, noi pt asta platim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca si acel scris in plus costa. Si cineva il va plati. Consumatorii..

      Ștergere
  2. Scrisul nu are de ce sa coste. Eticheta exista fizic. Trebuie doar sa scrii acolo 2-3 chestii. Unele ape s-ar scumpi, dar cele bune. Iar altele tip sifon s-ar ieftini. Dar am sti in ambele cazuri de ce. e mai fair zic eu.

    Si da, cu apa de la robinet confirm. Dar unde ar putea sa ti se zica asta? Sa-ti pui eticheta pe robinet? Pentru ca, paradoxal, apa din cartierul Pantelimon nu e chiar aceeasi cu apa din Militari. Ciudat, nu?

    RăspundețiȘtergere