vineri, 16 martie 2012

Masini

În fiecare zi suntem bombardați cu reclame la noi mașini (autoturisme). În fiecare zi, unul dintre producători mai adaugă ceva la promoțiile pe care concurența deja le are. În fiecare zi se îmbunătățește oferta. Evoluează. Se adaptează pieței.
Una dintre noile apariții este Range Rover Evoque :


 Nu o să fac prezentarea mașinii, pentru o găsiți pe internet. Tipa din poză este cadou, dacă cumperi cea mai scumpă variantă de Range Rover. Și nici nu trebuie să fie cadou, la cum arată mașina asta e un adevărat magnet pentru tipe. Dar la baza ei tot o simplă mașină e. Că te simți altfel în ea, e adevărat. Dar tot trebuie să-i plătești asigurări, rovignetă, să-i bagi carburant (care se scumpește în fiecare zi) și tot 4 roți are, și scopul e tot de a te duce din punctul A în punctul B.

Și dacă prețul la rovigniete este la fel pentru toate autoturismele, la asigurări lucrurile nu mai stau la fel. Hai că RCAul mai e cum mai e, dar dacă vrei să-i faci CASCO unei asemenea mașini, o să cam plătești un Logan SH / an. Și în aceste cheltuieli nu e inclusă întreținerea tipei. Care poți fi sigur că are pretenții (cel puțin financiare) de la tine. Că doar îți permiți Range Rover (sau Audi, sau orice autoturism premium).

Trist este că s-a ajuns în situațiile în care pe lângă faptul că mulți își cumpără mașini mai scumpe decât casa/apartamentul unde stau, există persoane care fac aceste achiziții doar pentru a epata. Își cumpără un astfel de bolid și-l țin în fața blocului pentru că nu au bani să mai plătească taxe și carburant. Cum de ce? Pentru că plătesc rate. Procentul persoanelor care-și cumpără autoturisme premium cu bani cash (plată integrală, pe loc) este foarte mic. Pentru că se rezumă doar la o parte din oamenii de afaceri (aceia care vor mașini premium, dar nu le vor pe firmă), la o parte din lumea interlopă (acea parte care nu-și procură mașinile prin metode mai puțin legale) și la actori fotbaliști. Scrisesem actori, dar mi-am adus aminte că mă gândeam la cei de la Hollywood, la noi actorii mor de foame, nu-și cumpără mașini de lux.

A doua categorie:

Mașinile normale, la un preț rezonabil, pentru muritorii muncitorii de rând. O mașină care tot 4 roți și un motor are, și care te ajută la deplasat și la cărat obiecte. Și pe care ți-o poți permite. Și pentru că ești o persoană ocupată și n-ai timp să alergi de colo colo ca să plătești diverse, cineva s-a gândit să simplifice acest lucru. Și s-au inventat serviciile online. Și în loc să te duci până la benzinărie (nu că n-ai trece pe acolo zilnic) să-ți cumperi rovinietă, o poți cumpăra online. Și pentru RCA am o super promoție aici. (era ceva gen 15% reducere). Ideea e că rovinieta intră în vigoare de la data de la care a fost cumpărată, de aceea e foarte util s-o cumperi înainte de a pleca la plimbare pe drumurile naționale, pentru a nu fi surprins de camerele vigilente ale CNADR (parcă așa se numește).

Ultima categorie,
ar fi reprezentată de rablele aduse din străinătate și înmatriculate în Bulgaria. Multe dintre ele nu ar mai trece testele R.A.R. în România. Dar bulgarilor nu le pasă, știu că nu pun în pericol viața propriilor cetățeni. Și le înmatriculează ei. Și-ți iau taxe mai mici. Dar când ai o problemă cu un RCA sau ceva... ai de alergat. Plus că numerele ies în evidență și o să te mai oprească poliția română să te întrebe de zdrave ( здраве) (sănătate). Dacă nu știai cuvântul n-ar trebui să ai numere de BG.  


Indiferent de mașină cu care vă deplasați, vă urez: drumuri bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu