sâmbătă, 19 mai 2012

To beer or not to beer

Unii oameni (pe care-i crezi prieteni) (Emil) se grabesc sa arunce cu pietre in noi, bloggerii nevinovati, care suntem mai micuti, atat noi ca persoane dar si blogurile noastre din simpul motiv ca mai avem si alte activitati de intreprins in afara de mancat si bloggerit. Nu am zis si de bere, caci despre asta voi vorbi in articol.
Colegul Brutus, Emil, e suparat ca noi, mai micii (nu d-aia de pus pe gratar, chiar daca merg cu bere) blogosferei nu ne exprimam cu referire la noua aberatie visata de noul ministru al sanatatii. Este vorba de proiectul de lege (sau dorinta a lu' nea Cepoiu, sau ce o fi) de a include berea in categoria bauturilor alcoolice. E din ce in ce mai evident ca in aceasta tara, oamenii politici incearca sa transforme Romania intro tara de vis. Adica ce viseaza noaptea, incearca sa aplice ziua urmatoare. Si aici nu ma refer doar la campaniile electorale, dupa cum se observa si in cazul de fata, cu ministrul usturoiu prazu cepoiu.
A vazut omul ca in Romania se bea bere, de sete, de placere, de saracie. De ce berea e bautura preferata a romanilor? Simplu, peentru ca e o bautura slab alcolizata care nu te imbata si tine de sete, pentru ca e bautura fotbalului, pentru ca e naturala si contine mai putine chimicale decat toate bauturile racoritoare produse de mari transnationale. Eu personal prefer sa stiu ca decat sa dau 3lei pe o sticla de Cola/Fanta/Sprite care este plina de chimicale si zahar, dau 3lei pe o bere, facuta doar din 3 ingrediente naturale: apa, malt, hamei. Ma rog, unele mai au cate o cereala adaugata, si cum se recomanda consumul de cereale, e cu atat mai bine.
Deci  s-a gandit i-a venit ideea lu' nea leguma sa mai scoata niste bani din sporturile nationale ale romanilor: halbere si sticlism.
Ideea de a include berea in randul bauturilor alcoolice pentru a fi accizata suplimentar este foarte stupida din mai multe motive. In primul rand, dupa parerea mea, berea e atat de slab alcoolizata incat e doar o bautura racoritoare cu putin alcool. Si ma refer aici la modul general, nu doar la cele 2-3 sortimente de bere noua, cu ¾ suc de lamaie, care au 1-2% alcool. Si nu ma refer aici nici la “berea” din supermarketuri care se vinde in cantitati >2L la preturi mai mici decat pretul unei sticle de 1,5L de apa (aceea nu e bere). In al2lea rand, exista sortimente de bere, fara alcool. Acelea nu vor fi accizate? Taxa se va aplica pe sortiment, pe alcoolemie sau pe produs (bere) ? In al3lea rand, berea e deja destul de scumpa pentru tara noastra. Ministrul nostru se raporteaza doar la parerile spaniolilor care au venit la finala Europa League, care au considerat ca berea e ieftina. Da, e ieftina pentru ei. Daca mergi in alta parte, e si mai ieftina. Daca veneau bulgarii la noi, spuneau ca berea e scumpa, la ei fiind doar la jumatate de pret (va spun din experienta).
Cred ca daca aceasta idee/ ineptie va fi transpusa in lege si va fi promulgata, guvernul Ponta va pierde mai multe voturi decat va castiga marind pensiile si salariile bugetarilor. Pentru ca nu toti bautorii de bere sunt bugetari sa-si permita sa dea mai mult pe bere daca se maresc salariile, sau ma rog, se reintregesc.
O alta idee ar fi ca acest ministru sa fie sacrificat pentru a creste capitalul de imagine a primului ministru. El urmand sa fie demis si apoi Ponta sa pozeze in erou ca a exclus din guvern pe omul rau care urma sa-l inlocuiasca pe Arafat si care urma sa puna accize pe berea mult iubita de popor.
Pentru orice eventualitate, eu voi merge si imi voi umple lazile de bere. Cu Ciuc, pentru ca berea se bea pentru gust, nu pentru ca nu are accize.

Un comentariu:

  1. Nu am aruncat cu pietre in tine. Ma refeream la BLOGGERII MARI, care se dau pe bune bautori de bere. PE romaneste: care au incasat bani de la diversi producatori de bere pentru a le face reclama. SI care acum tac, ca nu da bine la imagine sa te iei de "initiativa de educare culinara a poporului".

    Ori te-ai simtit blogger mare (ceea ce pot intelege) ori ai incasat bani de la producatorii de bere fara sa ma fi anuntat pe mine :P

    In rest, esti de acord cu mine, nu ma contrazici deloc :)

    Salutari :)

    RăspundețiȘtergere