marți, 16 octombrie 2012

Guest-post – PNL – partidul CELEBRITATILOR


PNL adopta o tactica interesanta acum , in pragul alegerilor parlamentare: transferuri rasunatoare. PNL-ul este doar un exemplu, de fapt strategia este a USL-ului pe de-a intregul.
 Emil Calinescu sunt, absolvent de sociologie si inca student la drept. Nu departe de domeniul stiintelor politice, pe care le-am studiat insa mai in amanunt singur.
Ideea articolului mi-a venit de la marea dezbatere din presa (audio-vizuala si scrisa) legata de “achizitiile” recente ale PNL-ului. Intai a fost vorba de Sorin Rosca Stanescu, apoi de Daniel Barbu (consilier presidential in mandatul interimarului Crin Antonescu), iar acum este vorba de Gigi Becali si Victor Ciorbea. Unii spun ca fiecare caz trebuie discutat distinct, mie mi se par toate cam la fel.  Voi explica in continuare opinia mea.

Asadar, anul 2008 a insemnat un moment important in politica romaneasca: primele alegeri pe noul sistem electoral. Nu este el majoritar “pur”, dar are niste elemente de sistem majoritar care-l diferentiaza clar de precedentul. In 2008 timpul a fost prea scurt, asa ca partidele nu au avut timp prea mult sa se adapteze noului sistem. 

In 2012 insa se pare ca partidele au inteles cu adevarat cum stau lucrurile. Si s-au pus pe treaba.
In vechiul sistem, aveam 42 de judete, deci 42 de colegii. E adevarat, inmultit cu 2, pentru ca se discuta separate despre Camera Deputatilor, respectiv Senat. Practic, partidul avea nevoie de 42 de personalitati. Acestea erau puse cap de lista si trageau in continuare lista. In urma lor erau puse asa numitele “furnicute”, cei care efectiv munceau. Unii zic ca era mai bine asa. Din multe puncte de vedere sunt si eu de acord, sistemul precedent era mai bun. Dar nu despre asta discutam acum.

IN sistemul actual, nu mai exista doar atatea colegii. Ci exista atatea colegii uninominale cati parlamentari exista. Din acest motiv, partidele s-au pus pe “Achizitii”. Se iau de-a valma: oameni cu bani, ziaristi, fosti politicieni, care candva au insemnat ceva, acum mai putin, dar sunt cunoscuti, analisti politici care au si calitatea de profesor (da bine la public), actori. Ce au in comun cu totii? Sunt persoane publice! NOTORII!   Pentru cine nu stie, se spune ca sunt 3 trepte: notorietate – incredere – intentie de vot. Una determina pe cealalta, desi nu e neaparata nevoie sa fii votat daca esti notoriu. Dar sansele sunt mult mai mari.

Din acest motiv USL-ul a preferat “transferul” UNPR-istilor, din acest motiv sunt acceptati, cu noduri, Conservatorii. Din acest motiv , ca sa revin la liberali, PNL-ul accepta in partid “personalitati” precum Gigi Becali ori Victor Ciorbea. Membrilor simpli de partid li s-a spus ca asta este situatia: trebuie facute aceste sacrificii pentru binele partidului. (de fapt, din acest motiv s-a si creat alianta numita USL)

La acestia se adauga vechile transferuri PNL-iste: Petre Roman, Dumitru Pelican (conservator, in alianta directa cu PNL), Cristian Topescu, Mircea Diaconu.
Notorietatea este data, de asemenea, si de functia pe care o ai. Nu apare PNL-ISTUL SIMPLU G BECALI, ci apare PATRONUL STELEI. E alta functie. La fel cum Dumitru Pelican e cu functie la PC, dar e si FOST COMENTATOR SPORTIV. O functie, ceva mai mult decat simplu membru.

Nici de cealalta parte lucrurile nu stau altfel. De ce a fost nevoie de atatea partide mici, gen PNTCD, FC ori Noua Republica? Simplu: cand apar la televizor, acele persoane sa fie numite SEFI DE PARTID. Nu apare simplul membru PDL Aurelian Pavelescu, ci PRESEDINTELE PNTCD. La fel in cazul lui Mihai Neamtu, la fel in cazul lui MRU. Si ei au inceput transferurile, desi nu e deloc tentant in acest moment sa candidezi sub umbrella ARD-PDL.

Nici PPDD nu sta cu mainile-n san: tocmai a transferat-o pe Monica Iacob-Ritzi. Deficit de imagine? Foarte putin. Votantii PPDD sunt fanatici, ei merg in continuare pe mana lui DD, iar acolo in Petrosani “brandul” Ritzi valoreaza mult (sotul Monicai este primar in Petrosani, proaspat reales in 2012). Enorm. Ca sa nu zic ca ea se poate victimiza usor. In fond, nu a dat tun de milioane de euro, ci are ca si problema un mizilic de cateva zeci de mii de euro. Care nici macar nu se stie daca au ajuns la ea sau prin alte buzunare. Simplu de vopsit un astfel de personaj.

Deci e ceva firesc in aceste momente sa transferi persoane cunoscute. Ramane insa de retinut: PNL-ul este campion la asa ceva. A fost si in 2008, este si acum. Poate valoreaza mai mult brandul PNL, nu stiu. Tot ce se poate. 
O sa revin intr-un articol viitor, poate aici, poate pe alt blog, poate la mine pe blog, cu implicatiile efective ale transferului lui Becali.
Pana atunci, salutari BLOGOSFERICE tuturor, va multumesc pentru atentie si va invit sa scrieti un articol tip guest-post si la mine pe blog.

2 comentarii: