vineri, 19 octombrie 2012

Roviniete si amenzi

Am mai scris în trecut despre roviniete.

Ideea e că cetățeanul plătește această taxă pentru că folosește drumurile naționale sau autostrăzile. Dacă nu plătești rovinietă, plătești amendă. Dacă nu vrei să plătești nici una nici alta, circuli pe alte drumuri. Sau îți iei avion. Cum vrei tu, trăim întro țară liberă.

Pentru a monitoriza mai bine cine folosește abuziv drumurile naționale, CNADNR a achiziționat camere de supraveghere care verifică automat dacă ai plătit sau nu. Ca să nu te mai oprească organu' și să pierzi timp. Acum câteva zile scria în presă că vor instala noi camere. Cam de 3 ori mai multe decât sunt deja. Foarte frumos. Pe mine nu mă deranjează. Îmi plătesc taxele și impozitele, sunt un cetățean model.


Acum a fost remediată și o problemă mai veche a acestui sistem. Amenzile ajungeau chiar și după 6 luni de la săvârșirea contravenției, și, de multe ori veneau en-gros. Că dacă tu nu ai plătit și te luau 6 camere de supraveghere, tot atâtea amenzi îți veneau. Acum zic oamenii că ai voie la maxim una pe lună. Trist.

Am avut ocazia să observ pe pielea mea îmbunătățirile sistemului. Acum, vă pot spune că amenda vine la o săptămână de la contravenție. Dacă mai fac oamenii un upgrade, o să ajungă acasă înaintea ta. Cum s-a întâmplat ? E simplu, încă am un autoturism pe numele meu, dar care e folosit de altcineva. Și mi-a venit mie amenda.

L-am sunat pe om, l-am informat să-și pregătească portofelul și am mers să plătesc. O singură amendă se plătește în 2 locuri diferite. Că așa e românește. O parte trebuie plătită întrun cont BCR, iar cealaltă în contul Trezoreriei sau întrun cont tranzitoriu la unele din băncile partenere. Și nu era suficient că trebuie să te plimbi toată ziua de la Anna la Caifa și apoi trebuie să mergi la xerox să faci fotocopii și în final la poștă să răspunzi la scrisoarea de amor. Oamenii de acolo chiar iubesc să ia banii contravenienților. Și e bine.

Nu era sufiicientă toată alergătura asta, trebuie să dai peste o persoană care să-ți strice toată dispoziția. Eu am găsit azi această persoană la CEC Bank. Și exact în agenția cu care am o colaborare destul de bună. Tanti asta, probabil plictisită să tot practice această meserie încă de pe vremea când se sărbătorea 23 august, m-a repezit că nu-mi ia niciun ban, că să merg la Trezorerie. Am încercat să-i explic și să-i arăt că pe documentul meu scrie că angajatorul ei e dornic să-mi ia banii, la care mi-a replicat:  "astea-s formulare de pe vremea împușcatului, dacă eu îți spun ceva, așa e, n-are rost să insiști " . Și am zis să nu insist că mai avea puțin și îmi dădea și o palmă. Era așa de supărată de parcă ar fi trebuit să plătesc cu banii ei.

Am fost apoi la Poștă, unde oricum trebuia să ajung în final, și am întrebat dacă pot plăti și acolo. Mi s-a spus că lumea de obicei plătește la CEC, pentru că dacă vrei să completezi ordin de plată ai mai multe informații. Informații care nu erau în acel proces verbal. M-am reîntors la CEC cu speranța că agenta respectivă s-a liniștit și-a luat doza de calmante și ce s-o mai lua la vârsta ei. Din păcate, nu a fost așa. A început să se agite mai rău și să-mi zică: "nu înțeleg de ce vrei să te cerți cu mine dacă ți-am zis că nu-ți încasez așa ceva. Ți-am spus să mergi la Trezorerie și gata".

Am văzut că vrea să facă circ și că începe să țipe la un client calm care voia să îi plătească o mică parte din din salariu, mi s-a făcut rușine de rușinea ei și am plecat. Am mers la BCR unde domnișoara de acolo a fost mai mult decât fericită să-mi ia banii, spunându-mi că va fi aplicat și un comision. Am zis că dacă măcar își face treaba, merită un comision.

La poștă am aflat că mai nou există plicuri pre-timbrate, care au timbrul tipărit deja pe plic. Mi s-a sugerat să folosesc mai des serviciile poștale pentru a fi la curent cu evoluția. I-am spus că prefer mailul că e mai rapid și mai gratis. Mi-a zâmbit și mi-a dat dreptate.

Am trimis un email catre CNADNR să mă lămurească dacă cineva de la ei a dat copy/paste aiurea pe acel proces verbal sau dacă angajata CEC ar trebui totuși să avanseze din perioada comunistă și să-și dea seama că lucrează în slujba statului.

Vă țin la curent....

2 comentarii:

  1. salut.... m-ar interesa un schimb de link-uri ....blogul meu este http://informatii-noutati.blogspot.ro/ ....daca esti de acord scrie-mi pe cutovcristian@gmail.com ... eu postez cel putin o data la 2 zile si am deja 21 postari in 10 zile...de fapt acum 10 zile am creat si blogul....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu totii avem multe postari la inceput! Tine-o tot asa. Ti-am raspuns si pe mail, si iti recomand sa nu-ti mai lasi adresa asa, publica ;).

      Ștergere