marți, 13 noiembrie 2012

Guest-post - ULTIMUL marti 13 din istorie?!

Marti 13, ora 13:13 (secundarul nu-l pot seta) apare acest articol. Daca as fi calculat cum trebuie, ar trebuit sa-l programez inainte cu 13 ore de aparitie. Oricum ar fi, tot de rau este.

Nu stiti cine sunt? Pai Emil Calinescu, un om considerat de multi superstitios. Eu as zice doar patit. Si nu in ale bune.

Voi face acum un exercitiu de imaginatie. Premisele de la care voi pleca sunt controversate. Vreau totusi sa cititi pana la capat. Asadar:

Premisa nr 1: Marti 13 este o zi ghinionista.
Premisa nr 2: Pe 21 decembrie 2012 va veni sfarsitul lumii.

Considerand adevarate cele 2 premise, rezulta ca aceasta zi este Ultimul marti 13 din istorie. Pe acest considerent, aceasta zi va fi cu adevarat cea mai ghinionista zi. Pentru cine? Pai:

1. Pentru cei care au de obicei ghinion martea, ori in zilele de 13. Si mai ales in zilele de marti 13.


2. Pentru cei care cred ca marti 13 este o zi ghinionista. In general pot fi aceleasi persoane ca la punctul anterior, desi sunt atatia oameni care au ghinion si refuza sa creada in superstitii.


3. Atentie insa: pot avea ghinion si oameni neafectati pana acum de ghinion. In fond, stabiliram deja ca ziua asta va fi mai ghinionista ca de obicei.

Si acum matematicianul din voi o sa ma intrebe: si daca cele 3 consecinte nu vor fi adevarate, inseamna ca premisele de la care s-a plecat sunt adevarate, in parte sau total?  La asta raspunsul este relativ. Era o metoda matematica, a reducerii la absurd, dar acolo ipoteza era una singura. Nu erau niciodata doua.

In al doilea rand, cele 3 consecinte enuntate sunt foarte greu de demonstrat. Si oricum, presupunand ca ar fi mai usor de demonstrat, ce s-ar intampla daca s-ar intampla doar 2 din ele (sa zicem primele 2)?

Din acest motiv matematica nu are de fiecare data succes in explicarea fenomenelor din viata de zi cu zi. Din acest motiv sustinem ca matematica este o stiinta abstracta si aproape deloc concreta. Fizica e concreta, matematica e abstracta. Fara matematica nu putem avea fizica, dar matematica in sine nu este aproape deloc concreta.

Sa revin la ipotezele initiale: nu au putut fi nici confirmate, insa, atentie, NICI INFIRMATE!

Nu pot deci afirma cu certitudine ca acesta este ultimul Marti 13 din istorie. Insa am voie sa CRED acest lucru? Dupa parerea mea, aplicand matematica aia atat de invocata de unii, este la fel de probabil ca acesta sa fie Ultimul Marti 13 din istorie cat este de probabil ca acesta sa fie un marti normal. Matematic.

Insa "matematica personala" se bazeaza pe fapte trecute. Un matematician stie sa rezolve o problema care se aseamana mult cu una precedenta, rezolvata cu ceva timp in urma. La fel si aici: daca eu am avut ghinion in trecut pe aceasta data, de ce este gresit sa consider ca dupa mine sansele sunt mai mari sa fie o zi foarte proasta (chiar cea mai proasta). Singura necunoscuta, si la fel de probabila sau improbabila pentru toti, este premisa numarul 2. Nu stim daca vine sfarsitul lumii pe 21 decembrie. Dar iese fum fara foc?

In fond, daca nu avem date despre doua numere A si B, de ce este mai probabil ca A sa fie mai mare ca B? Dupa mine, este la fel de probabil ca A sa fie mai mic ca B. 

Scopul acestui articol nu este sa va convinga ca ziua de astazi va fi una dramatica. Nici macar sa va convinga sa credeti in superstitii. Acest articol este impotriva celor care judeca in mod gresit superstitiosii. Superstitiosii au si ei logica lor, se bazeaza si ei pe ceva. Nu sunt cu nimic inferiori nesuperstitiosilor. Uneori, superstitia se bazeaza pe o logica prea dezvoltata.

Hai ca v-am incurcat de tot. Apropo, daca chiar e zi ghinionista grav, s-ar putea sa se intample ceva atat de dramatic incat sa nu puteti citi acest articol. Deci daca voi in acest moment cititi acest articol, cel mai probabil n-am avut dreptate :D

Salutari SUPERSTITIOASE tuturor si va astept si pe blogul meu cu un guest-post (norocos de preferat).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu