sâmbătă, 22 decembrie 2012

Meșteșuguri vechi

Că tot suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și totul este tradițional, o să povestesc puțin despre meșteșuguri tradiționale. Sau mă rog, mai vechi.

Se știe, sau cel puțin se spune, că cea mai veche meserie din lume ar fi prostituția. Ei bine, n-o să discut despre ea. Sunt sigur că poți găsi pe intenet o mulțime de site-uri specializate în așa ceva. Și olăritul e destul de dezbătut așa că nu voi vorbi nici de el.

Voi vorbi despre "merseria" de jefuitor de bănci. O meserie veche, mai puțin legală, ce-i drept, dar foarte bănoasă. În toate filmele americane vechi vezi jefuitori de bănci. Bine, sunt și mai noi, dar nu chiar toate. După jaful "secolului" de acum câțiva ani și după tentativa aceea cu directoarea care a aprins un foc în seif să-și acopere urmele, credeam că la noi nu se mai practică această meserie. 

E și greu de practicat. Regimul armelor este unul destul de sever, nu ca în Statele Unite unde orice puști se poate duce cu o mitralieră la școală. Traficul de la noi nu permite ca spărgătorii să fugă cu prada decât până la primul ambuteiaj. Băncile sunt amenajate altfel și persoanele de la casierii dispun de mai puțini bani, peste tot aproape există seifuri cu temporizare. Trăim într-o țară în care companiile de securitate ajung în 2 minute la fața locului, deci pot prelua atribuțiile până la venirea poliției. Mașinile blindate sunt bine păzite și monitorizate prin GPS. Deci a devenit foarte greu să practici această meserie. 

Și totuși... am văzut că miercuri seara a fost jefuită o bancă din capitală. Cum e criză și e și greu de procurat o armă, cei doi jefuitori erau înarmați cu... cuțite. Și au furat 41 mii lei. Nici măcar € . Suma este enorm de mică pentru un jaf de bancă, dar având în vedere profilul jefuitorului, e suficient cât să le ajungă o săptămână la păcănele.

După ce am citit de această știre și am reușit să trec de surprinderea că încă se mai jefuiesc bănci în România, m-am amuzat teribil când am citit partea cu cuțitele. Măcar dacă aveau și ei o armă mai evoluată. Un spray paralizant, un pistol cu electroșocuri sau măcar un pistol de jucărie, sunt arme ieftine, dar mai înfricoșătoare decât cuțitul. Sau măcar o sabie ninja. Ca să vezi că-și dau silința. Nu așa, iei un cuțit de acasă, ajungi la bancă, îți tragi căciula pe ochi și gata jaful. Pare totul prea ușor. 

Cred că cei doi spărgători nici mașină de fugă nu aveau. Poate erau cu bicicleta. O bicicletă din aceea de închiriat, ca să nu poată să fie depistați ulterior. Și bicicleta respectivă are și coș ca să poată pune banii. Am uitat, au furat suficient de mult încât să-i pui în buzunar.

Astfel de spărgători strigă imaginea meseriei, ducând-o către ridicol. Aș începe căutarea lor la Circ, pentru că așa ceva chiar nu se poate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu