duminică, 6 ianuarie 2013

Timbrul de mediu

Principiul "nu aduce anul ce aduce ceasul" aici nu se aplică. Anul 2013 a adus de toate pentru toți. Iar pentru cei care nu mai voiau taxa de primă înmatriculare a adus "timbrul verde".

Da, o altă Mărie cu altă pălărie. Cred că e primul timbru de care nu sunt încântați nici măcar filateliștii.

Pe scurt, i-au schimbat numele și s-a creat din nou mare tamtam în jurul acestei taxe. Guvernanții nu și-au dat seama că de fapt problema nu stătea în nume ci în faptul că românul mai trebuie să dea niște bani în plus. Mă rog, acum, prin această formă s-a renunțat la o discriminare care se făcea. Asta doar în sensul că s-au introdus și autoturismele care au fost deja înmatriculate în România în această taxă-timbru.Acum chiar dacă ai îți cumperi o amărâtă de dacie din anii '90 că te apucă nostalgia și-ți aduce aminte de filmele cu Sergiu Nicolaescu... tot plătești. Nu mai scapă nimeni. Cât avea numele de taxă se aplica doar pentru autoturismele care ne vizitau pentru prima dată țara și doreau să rămână aici. Știi tu, era un băiat care se gândea să facă un ban, iși lua rezerva de euro de la saltea și pleca în occident. Se uita pe acolo prin târgurile auto ce rable mai sunt, lua una,, două, trei (după posibilități) și venea către casă. Trecea pe la service arad ca să le dea un aspect mai comercial (să le facă buzele, cum se zice în popor), apoi se ducea cu ele la cineva care știa să le facă pe bietele autoturisme mai tinere umblând la kilometraj. Renunța rapid la câteva sute de mii de kilometri (avea de unde) și venea în București unde le vindea. Mai punea și el acolo câteva sute de euro pentru "deranj" și gata marfa.

Și se ajungea la situații în care mergeai la târg ca tot omul care nu-și permite să-și cumpere o mașină nouă și aveai de ales între o Dacie Nova din anii 2000 și o rablă veche din străinezia care de abia fusese adusă. Și aveau prețuri asemănătoare și atunci. Dar acum?

Acum se aplică timbrul și rablelor autohtone. Ținea lumea la preț și până acum că se băgase programul "rabla" și fiecare se gândea că fierului lui vechi valorează mai mult decât era cazul.

Să vedem din 2013 prețuri la autoturisme....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu