vineri, 24 mai 2013

Tigari electronice


Fumatul dăunează grav sănătății.

Acest mesaj care se găsește pe toate pachetele de țigări nu se pare să descurajeze consumul de tutun, cu toate că acesta a fost scopul acestui proiect. Mesajele de pe pachete au început să fie banale și chiar luate în râs de consumatori, apărând chiar și bancuri pe seama acestora.

“Un tip se duce la un magazin și cumpără un pachet de țigări. Face doi pași și vede pe pachet: Fumatul poate provoca ipotență. Se întoarce la magazin și îi spune vânzătoarei: Nu vă supărați, din alea cu cancer nu mai aveți?


Cam așa sunt românii, fac haz de necaz, ca să treacă mai ușor peste greutăți. Pentru mulți fumatul este un fel de hobby, consumând țigări din simpla plăcere de a fumat. Plăcere pe care eu, ca și nefumător n-o înțeleg. Plăcere care pe mine mă deranjează. Nu mi se pare normal ca o persoană să fie nevoită să-și pună sănătatea în pericol (nu, nu sunt exagerat) doar pentru că unii doresc să fumeze în public.

Am văzut la un momentdat o campanie antifumat foarte interesantă: Social smoking is like social farting. Nu o să dezbat acest subiect acum, nu acesta fiind scopul articolului curent. De fapt vreau să spun câteva cuvinte despre țigara electronică.

Țigara electronică a apărut prin România de câțiva ani însă de abia în ultima perioadă a început să fie din ce în ce mai prezentă în mâinile consumatorilor de nicotină. Îi numesc consumatori pentru că nu cred în dependențe. Dependența este ceva psihologic, nu există în realitate.

Eu sunt fan țigara electronică. Nu, nu o folosesc. Sunt fan din poziția mea de fumător pasiv. La țigara electronică, cel de lângă fumător nu mai inhalează toate substanțele nocive din fumul acestuia. Și nici nu mai miroase precum o scrumieră după ce a stat 30 minute la o bere (a se citi cafea) cu amicul său fumător. Deci problema socială a fumatului a fost rezolvată prin acest mic dispozitiv electronic.

Țigările electronice sunt de două feluri. Sunt cele cu substanță uscată și filtru interschimbabil și ego tigara electronica, cea cu conținut lichid de substanțe nocive. Bine, teoretic sunt mai puțin nocive ca cele din țigara tradițională, dar tot nocive sunt. Măcar nu-i mai afectează pe cei din jur.

Părerile despre lăsatul de fumat prin folosirea acestui tip de țigări sunt împărțite. Unii susțin că te ajută să te lași, conținutul de substanță fiind mai mic, în timp ce alții sunt de părere că de fapt, aceasta îți face mai rău pentru că nu mai ai unitate de măsură, și în loc să simți că s-a terminat țigara (ca la cele normale), tragi din cea electronică cât pentru mai multe, substanța permițându-ți o doză mai mare.

Oricum, eu consider țigările electronice ca fiind un pas important în evoluția tehnologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu