duminică, 18 august 2013

Irigarea : apa din retea vs pompe submersibile

Având în vedere seceta și canicula ce s-a abătut asupra țării noastre, și nu numai, în ultima perioadă, am decis să scriu un scurt articol informativ despre irigații. Care sunt sistemele folosite și de ce unii renunță la apa curentă pentru a folosi pompe submersibile, veți afla în următoarele rânduri.

Prima regulă în agricultură e că dacă vrei să ți se facă recolta, trebuie să fie udată. Ideal ar fi să plouă, la intervale regulate și să fie și zile însorite, fără umiditate, pentru a nu apărea ciuperci. Însă cum ploile sunt din ce în ce mai rare în țara noastră, datorită schimbărilor climaterice globale, determinate de încălzirea globală, oamenii trebuie să se adapteze și să substituie ploile care lipsesc cu apă.

Încă din vremurile grădinilor suspendate din Babilon se vorbește de existența unor sisteme de pompare a apei, cu care oamenii irigau plantele. Se crede că atunci ar fi apărut prima pompă pe bază de șurub. Pe scurt, un șurub se învârte într-un cilindru, ridicând apa. Pe acest principiu funcționează pompele submersibile din zilele noastre.


Se numesc submersibile pentru ele funcționează scufundate în apă. Se ia pompa, se bagă în fântână și-și face treaba, ridicând coloana de apă până diferite înălțimi, în funcție de modelul / puterea pompei respective. Partea bună a acestor pompe este că nu se supraîncălzesc, fiind răcite chiar de apa pe care o pompează.
Folosirea apei curente (de la rețea) pentru irigări devine din ce în ce mai rară, pe de-o parte din cauza prețului destul de ridicat al apei, iar pe de altă parte din cauză că în anumite zone presiunea este mică, afectând funcționarea corectă a unor aspersoare. În unele zone (cunosc, dar nu o să dau nume), apa se oprește seara, ca oamenii să nu poată uda. Invocând motive de secetă, și informând populația că rezervele de apă sunt reduse, edilii opresc apa în mediul rural, lăsând oamenii să apeleze la fântâni pentru a putea adăpa animalele sau chiar și pentru consumul intern de apă.

Cum problemele legate de secetă sunt din ce în ce mai dese în ultimii ani, tot mai mulți oameni (și eu) folosesc apa din fântâni pentru a putea iriga recoltele. Randamentul este mai mare decât dacă ai uda cu apă de la rețea, iar costurile sunt mult mai mici. Costuri mici, recolte mari... sună bine, nu?

Problema apare atunci când ai o pompă puternică,  însă apa din fântână se termină foarte repede. Pompele submersibile pot avea debituri de până la 9m3/h, iar dacă termină apa din fântână și merg în gol, se ard. Motiv pentru care, dacă observați că pompa nu mai scoate apă, trebuie oprită imediat. Așteptați o perioadă, ca să revină apa în fântână și apoi irigați din nu. Sau modificați fântâna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu