joi, 13 noiembrie 2014

O poveste dulce-amară cu final energizant

Bine ați venit în Ținutul Nordic, acolo unde zilele și nopțile țin câte 6 luni! E un ținut aspru și neprietenos, dar de o frumusețe sălbatică, ce iți taie răsuflarea. Locuitorii lui sunt oameni dintr-o bucata, harnici dar scumpi la vorba și nu prea deschiși față de străini. Ei se îndeletnicesc cu pescuitul la copcă și cu vânătoarea de urși polari și foci. În ziua polară, care ține jumătate de an, bărbații pleacă la pescuit și lipsesc și săptămâni întregi de acasă. Femeile stau acasă, au grijă de copii și pregătesc carnea pentru provizii. Seul de focă este foarte căutat și valorează mult. Iar când vine noaptea polară, bărbații stau mai mult acasă și se îndeletnicesc cu reparatul armelor și înnăditul năvoadelor. Ies și atunci la pescuit și la vânătoare, dar mai mult pe lângă casă. În restul timpului deapănă povești la gura sobei despre întâmplările prin care au trecut la vânătoare sau la pescuit.

Nopțile polare au un farmec aparte dat de Aurora Boreală. Acest fenomen reprezintă spectacolul naturii, darul ei către acest popor harnic și aspru. Aurora Boreală iți taie de-a dreptul răsuflarea, este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți vedea pe acele meleaguri depărtate. Uneori vin și străinii să o admire, dar locuitorii Ținutului Nordic nu sunt prea prietenoși și dornici să intre în  contact cu ei.

Regele Lars e un rege bun și drept. Împreună cu Inga ei domnesc în acest ținut și au grijă de locuitorii lui. Deși grea, viata e frumoasă și liniștită în general în Ținutul Nordic. Dar nu acum. Acum este jale mare și toți locuitorii sunt ca într-un fel de doliu. Toată lumea este mâhnită și vorbește putin. Motivul nefericirii este nenorocirea întâmplată Prințului Sven, fiul regelui. Sven este un tânăr blond și atletic, cu un fizic de zeu nordic. Pe lângă înfățișarea frumoasă, el a moștenit caracterul nobil și hărnicia părinților săi, și este unul dintre cei mai vrednici tineri din ținut. Este curajos și nu se dă în lături de la nimic. El este primul care organizează expedițiile de pescuit, primul care sare în ajutorul cuiva care are probleme. Însă acum două săptămâni s-a întâmplat o nenorocire. Prințul a ieșit împreună cu prietenii lui, s-a dus la vânătoare și s-a rătăcit de ceilalți. Prietenii lui l-au găsit după câteva ore de căutări, cu privirile pierdute departe în zare, către frumoasa Auroră Boreală. Nimeni nu știe ce i s-a întâmplat cu adevarat atunci, însă din acea zi prințul a căzut într-un somn adânc ca de moarte. Au încercat cu toții să-l trezească, regele a chemat cei mai iscusiți vraci din împrejurimi, dar în zadar. Prințul e cufundat în somn, însă respiră normal. Pentru a-l ține în viata părinții lui îi dau tot felul de întăritoare, inclusiv un ceai energizant special făcut din plante de tundră. E un ceai plin de vitamine destinat să îl țină în viață până când se va produce o minune și acesta se va trezi.

Mâhniți peste poate, părinții lui au dat sfoară în ținut că îl vor recompensa pe cel ce le va trezi fiul și îl va aduce înapoi în viața lor. Toți locuitorii au început și ei să caute care mai de care remedii, pentru că toată lumea îl iubește pe Sven și își doresc să se trezească și totul să fie la fel ca mai înainte.
După zile de rugă și așteptare, o fată frumoasă apărută ca de nicăieri se apropie de castel. Nimeni nu știe de unde a venit și cine a chemat-o, însă vestea despre nenorocire se răspândise în toate cele patru zări. Străjerii o primesc cu neîncredere și ea cere să fie dusă la rege, pentru că știe un remediu care ii va aduce fiul înapoi din acest somn adânc. Regele vine, se uită tot cu neîncredere la ea și clatină din cap. Îi cere să îi arate despre ce e vorba, iar fata scoate o punga plina cu boabe parfumate de culoare maronie. Îi cere încuviințarea regelui să îi arate leacul iar regele accepta, prea disperat ca să refuze vreun ajutor. Fata încredințează boabele slujitorilor și le dă indicații cum să le zdrobească și să le macine.

După ce ajung pulbere, fata scoate de sub mantie un ibric, îl umple cu apa și îl pune pe foc. Și apoi adaugă câteva lingurițe din acea pudră și așteaptă ca amestecul să  fiarbă. Când acesta dă în  clocot, oprește focul și îndulcește licoarea obținută. O aromă necunoscută se risipește în sală și toată lumea o inspiră cu încântare. Fata înmânează regelui o cană cu această licoare parfumată, regele gustă și deodată se simte revigorat. Dă ordin să i se dea să bea din ea și lui Sven, cu multă atenție. Și minune – Sven se trezește clipind ca după un somn obișnuit. Toată lumea izbucnește în urale, iar regele o îmbrățișează cu mult drag pe fata. O întreabă ce este leacul magic și ea ii răspunde: "Nu e magie, e doar cafea. E cea mai bună băutură energizantă pe care o cunosc, bună pentru trup și  pentru suflet…"

Țrr, țrr, țrr! Ceasul se încăpățânează să mă trezească. Deschid ochii fără chef și observ că e ora de trezire, trebuie să mă pregătesc din nou să mă duc la birou pentru o zi normală de muncă. Dar parcă nu vreau să mă despart de povestea din visul meu…visam atât de frumos! Noroc cu cafeaua, îmi trece un gând răzleț prin minte, ea mă va ajuta să revin la realitate…

Mă târăsc cu ochii pe jumătate închiși până în bucătărie căutând vechiul meu ibric și dau cu ochii de noua "jucărie" primită în ajun de ziua mea – un expresor de cafea nou nouț și strălucitor. Atunci totul capătă sens și înțeleg de ce am avut acel vis – stătusem până târziu să mă joc cu el, încântată ca un copil de ultima jucărie apărută în magazine. Și nu orice jucărie, expresorul meu este un expresor Philips profesional! Mi-l dorisem cu mult timp în urmă și colegii mei știau asta pentru că tot aminteam de el la birou în pauzele de cafea. Și drăguții de ei, mi-au cumpărat unul de ziua mea dintr-un magazin online de expresoare unde au găsit o ofertă excelentă. Am cei mai buni colegi din lume!

Sa vă mai spun că sunt fan cafea? Nu cred că mai e nevoie. Cafeaua are atâtea beneficii de nu mi-ar ajunge spațiul să le enumăr pe toate. Dar câte ceva tot vă voi spune. Ea stimulează memoria și capacitatea de reacție, are proprietăți antioxidante (și se pare ca dintre toate cafele, cea expresso are cel mai mare randament), favorizeză digestia și procesul de slăbire, poate reduce apariția unor anumite tipuri de cancer, elimină celulita, alungă migrenele și stimulează activitatea fizică intensă.  Dar cel mai mult iubesc că, datorită ei, sunt mereu fresh și în formă în fiecare zi la birou.

(Sursă poze: Pinterest si flickr)


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2104.

12 comentarii:

 1. Ce colegi drăguţi :D Apropo...ce gust are cafeaua făcută la expresorul Philips?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sincer, inca n-am gasit acei colegi care sa-mi dea un expresor de ziua mea :) Eu zic, dar ei sa gabndesc doar la haine :P. Insa cafeaua de la un expresor Philips am gustat-o si chiar e binisor peste orice cafetiera sasu filtru de cafea...

   Ștergere
 2. Tare frumoasa povestea ta, chiar daca a fostnumai un vis! Noroc ca expresorul este real!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Cristina! Da, asa este, exista o speranta si in viata reala :)

   Ștergere
 3. Foarte frumoasa povestea! <3

  RăspundețiȘtergere
 4. Ma intreb daca ar fi avut unde sa bage un expresor in priza, pacat ca te-ai trezit inainte de vreme! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu m-am gandit cum ar fi fost sa se inventeze teleportarea in visul meu, si Printul Adormit sa primeasca direct un expresor in loc de un simplu ibric :P

   Ștergere
 5. Imi place cafeaua cu frisca. Beau destul de rar. Nu-mi plac excesele si nici dependenta nu-mi place. Dar e clar ca o cafea e cel mai bun motiv de barfa.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce vis frumos... .Te invidiez ca ai asa colegi... .

  RăspundețiȘtergere
 7. Am facut cateva vizite in nordul Europei prin Finlanda si pot sa spun ca in anumite perioade ale anului si mai ales cand Soarele are o activitate mai intensa poti vedea aurora boreala dar numai la mare altitudini.
  De jos nu se vede foarte bine si este si destul de greu sa stai noapte in frig cumplit sa astepti pana se vede bine.

  RăspundețiȘtergere