joi, 6 noiembrie 2014

Strada Ficțiunii, strada atemporală a fiecăruia dintre noi

Bine ați venit pe Strada Ficțiunii!

E o stradă frumoasă, ca din alte timpuri, străjuită ici și colo de castani bătrâni și umbroși. O găsiți ușor dacă sunteți atenți la semne. Luați o pauză de la traficul aglomerat de pe Bulevardul Vieții, mergeți cu atenție, iar când ajungeți pe Calea Imaginației cotiți la dreapta și…ați ajuns.

Poate n-o s-o recunoașteți din prima și nici eu nu v-o pot descrie în detaliu. Asta pentru ca Strada Ficțiunii se contruiește pe măsură ce ți-o imaginezi și arată pentru fiecare altfel. Pentru ca da, toți suntem diferiți și visăm diferit. Uneori visăm în culori, alteori într-o simfonie de griuri. Dar nu e nevoie să vă uitați dupa indicatoare, ascultați-vă mintea și sufletul și o veți recunoaște. Are ceva din strada pe care ați copilărit și care vă apare în visele frumoase.

Dacă știți ce înseamnă visul în vis, daca ați visat vreodată ca știați de fapt că visați dar nu voiați să vă treziți, atunci veți ști cu siguranță cum e să te plimbi nestingherit pe Strada Ficțiunii. Interesant este că este cu adevărat o strada intens circulată, care iși schimbă configurația de la o zi la alta și de la clipă la clipă. Și totuși, nu vă veți ciocni de nimeni și nu vă va împiedica nimeni să citiți și să visați. Asta pentru ca fiecare are propriul său drum care nu îl împiedică pe al celorlalți și nici nu este împiedicat de nimic altceva.

Nu există alte mijloace de transport pe această stradă în afară de imaginația și visurile proprii. Nu trebuie să vă fie teamă că vă va lovi cineva sau că va da peste voi atunci când traversați cuprinși de visare. Există o singură excepție de la regulă – vehiculul omulețului cu umbrelă, spiridușul-ghid al acestei străzi. Îl veți recunoaște ușor, are un monociclu din alte vremuri și o umbrelă roșie. Aveți deplină încredere în el, vă va plimba peste tot și vă va ghida în căutările voastre.

Deși de fiecare data când vei intra pe Strada Ficțiunii vei găsi lucruri noi și schimbări plăcute, există totuși niște repere pe care le vei întâlni de fiecare dată. Ca de exemplu, un palat ca din povești care este sediul Editurii ALL, creatorii acestei străzi de vis, cei care au grija ca aceasta stradă să fie mereu îngrijită si plină de surprize. Și acum să plecam în explorare! 

O porțiune din aceasta strada se numește Secțiunea Clasic, și ea este populată cu…ați ghicit, cărți clasice. Acestea sunt ca niște clădiri vechi si uitate, dar care reprezinta structura de baza a strazii, cea în jurul căreia s-a dezvoltat totul. Totul respiră clasicism si acel l’air du temps pe care îl întâlnești când te duci la o plimbare prin centrul vechi al unui oraș plin de istorie. Aici veți găsi cărți uitate sau neglijate, traduse pentru prima oara în limba română sau repuse în drepturi prin noi traduceri, ale căror autori sunt clasicii secolului XX. Aici l-am reîntâlnit pe KIM al lui Rudyard Kipling, alături de a cui poveste am crescut, cel care mi-a deschis ochii prima data asupra inegalabilei poezii a Indiei.


Sursa: Pinterest
Mergând mai departe veți întâlni Secțiunea Contemporan, ce reprezintă porțiunea nouă a străzii, cea care se dezvoltă și creste mereu. E secțiunea cea mai prolifică și plină de surprize pe care o veți întâlni, plină cu cărți ale căror autori au primit distincții prestigioase și se bucură de aprecierea și recunoașterea criticilor.
Sunt cărți de referință, cărți ecranizate de care a auzit (aproape) toată lumea. Aici am avut de curând o re-Întâlnire cu viața, romanul Ceciliei Ahern, o carte surprinzătoare pe care nu poți să nu o iubești, o carte care iți deschide ochii asupra vieții în general și a ceea ce contează cu adevărat în căutările noastre de zi cu zi.

Ne continuam periplul și ajungem în porțiunea-vedetă a Străzii Ficțiunii – Secțiunea Bestseller. Nu o puteți rata, aici se strânge toată lumea bună. Veți găsi aici romane aflate în cele mai fierbinți topuri ale lumii, traduse în zeci de țări, iubite de mii de cititori.

Ne retragem din aceasta forfotă cuprinși de o oboseală plăcută și nimerim într-o porțiune destul de ascunsă a străzii, oarecum camuflată. Este vorba de Secțiunea Crime, dar nu vă speriați, vă garantez ca n-o să vi se întâmple nimic rău. Poate doar cel mult să "pierdeți" ceasuri întregi afundați în poveștile detectivilor de tot felul, prinși în intrigi alambicate, care te țin cu sufletul la gură până la ultima pagină.

Obosiți dar fericiți ieșim cu părere de rău de pe Strada Ficțiunii, care dispare în spatele nostru ca și când n-ar fi existat vreodată. Dar nu vă întristați și nu vă speriați, ea există în continuare acolo și vă așteaptă data viitoare când aveți răgazul să vă aventurați din nou pe tărâmul imaginației.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.


6 comentarii:

 1. Frumos :). M-am regasit in articolul tau. Succes la SuperBlog!

  RăspundețiȘtergere
 2. "Ne retragem din aceasta forfotă cuprinși de o oboseală plăcută și nimerim într-o porțiune destul de ascunsă a străzii, oarecum camuflată. Este vorba de Secțiunea Crime". Partea acesta mi-a placut cel mai mult Ne vedem in zona aceasta! :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, stiu ca tie iti place literatura politista :P. Ne revedem acolo cat de curand :)

   Ștergere
 3. Titanium Flash Mica - Tioga-arts, Inc.
  A titanium gravel bike custom, babylisspro nano titanium hair dryer flexible titanium wire stainless steel mica design. Made of titanium oxide. This compact stainless steel hand held blade holder  apple watch stainless steel vs titanium Rating: 5 · ‎1 review · ‎$35.50 titanium wallet · ‎In stock

  RăspundețiȘtergere