sâmbătă, 6 august 2011

Camping


Weekendul acesta mă găsiți puteți căuta în cercul galben. Când mă întorc pun poze.

A, da, o bucățică de istorie:
Tabla Buții este un fost punct de graniță între Muntenia și Transilvania, aflat între localitățile Vama Buzăului, Brașov și Cerașu, Prahova. Aici se află ruinele unei cetăți, atestată în documentele medievale încă din secolul al XIII–lea[1]. În documentele transilvane și cele maghiare apare sub numele de „Cruceberg”, iar în cele ale Țării Românești sub numele de „Cetatea Buzăului” sau „Tabla Buții”[2]. Numele provine de la „tablele” ștanțate, aplicate în trecut pe butoaiele cu marfă cand se făcea vama.
Puternicele năvăliri ale tătarilor din anii 1241, 1285, 1343 și altele până în anul 1658 spre Transilvania prin Pasul Buzăului, au produs mari stricăciuni cetații. În anul 1689, generalul austriac Heissler dă ordin să se reconstruiască cetatea. Mai târziu vama transilvană a fost mutată la Vama Buzăului, la Tabla Buții rămânând doar un pichet de grăniceri. După anul 1784, trecătoarea își pierde din importanța militară și economică, datorită deschiderii altor căi de comunicații.
În apropiere se află și un cimitir al soldaților, români sau străini, morți în primul război mondial, la 15/16 august 1916. Autoritățile civile și militare au stabilit ca zi de comemorare a jertfei acestor eroi ziua de 6 august - Schimbarea la față, prilej de ceremonial militar, religios și civil.
Sursa

Bineînțeles, nu voi fi exact în acel punct.
Weekend plăcut !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu