vineri, 22 februarie 2013

Teatru - Revizorul


Pentru că trecuse ceva vreme de la ultimul spectacol, dar și pentru că am fost invitat din nou, am ajuns iar la Teatrul de Comedie. Să văd piesa Revizorul.

Chiar dacă am mai fost o dată săptămâna aceasta la un teatru (despre care o să scriu curând), nu puteam rata o asemenea piesă, plină de nume mari.


Revizorul, după N.V. Gogol este o piesă regizată de marele Horațiu Mălăele. O piesă în care el joacă alternativ cu Ștefan Bănică (care a jucat și în această seara). Din distribuție mai fac parte nume grele precum: George Mihăiță, Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan și Florin Dobrovici.

Acțiunea se petrece în Rusia Imperială, într-un sat nedenumit.  Mai importanții satului se reunesc pentru a discuta cu primarul (George Mihăiță) despre vizita unui revizor (Ștefan Bănică) venit de la Petersburg. Când doi moșieri apar și anunță că revizorul ar fi deja cazat la hanul din localitate toți se mobilizează pentru a crea o impresie bună.

Ștefan Bănică a demonstrat că scena e făcută pentru el, indiferent că trebuie să cânte sau că trebuie să joace într-o piesă de teatru. S-a ridicat cu brio la nivelul “celor mari” interpretând un rol principal, destul de complex. Se vedea că rolul fusese creat pentru Horațiu Mălăele căruia cred că i se potrivește ca o mânușă, prin prisma gesturilor.

Piesa este o comedie care sublininază prostia și corupția din sistemele politice bazate pe incultură.
Îți recomand cu încredere să vezi această piesă dacă ai chef de un teatru bun. Însă hotărăște-te din timp pentru că se joaccă cu casa închisă. Ca mai toate piesele de la Teatrul de Comedie. Lucru care nu face decât să mă bucure. Când vezi că lumea apreciază arta și un spectacol de calitate începi să conștientizezi că de fapt lumea nu e chiar ca la știrile de la televizor și e mai frumoasă.

2 comentarii: