marți, 5 martie 2013

Cinefil - Pozitia copilului


După atâtea filme străine a venit și vremea unuia românesc să apară aici, în lumina flăcărilor blogului.

Așa că azi o să îți povestesc de „Poziția copilului. Cea mai nouă producție românească,  premiată și la Berlinală. O dramă de două ore, care te face să realizezi cât de relative sunt lucrurile în viață.

În „Poziția copilului” ne este prezentată relația tensionată dintre generații și cum, în cazuri serioase, se trece peste acea tensiune pentru a oferi ajutor. În film, Barbu (Bogdan Dumitrache) are un accident auto și omoară un copil. Atunci, mama sa Cornelia (Luminița Gheorghiu), cu care era certat, începe să facă intervenții pentru a-l ajuta să scape de pușcărie.


Am aflat că această peliculă a fost filmată în doar 30 zile. Ceea ce mi se pare extraordinar. Să faci un film care să obțină premii într-o lună e fenomenal. Felicitări Calin Peter Netzer pentru reușită.

Povestea este bine prezentată și chiar reușește să transmită emoția din film. Având în vedere că este o dramă, acest lucru este foarte important. Narațiunea este una liniară, ușor de urmărit pe parcursul celor 112 minute. Personajele sunt extrem de complexe și foarte bine conturate, cu toate că perioada de filmare a fost una scurtă.

Se abordează un stil diferit de tranziții între cadre, cu tăieri bruște care câteodată te iau prin surprindere. Scopul este acela de a menține atenția spectatorului. Filmarea s-a făcut în permanență cu două camere, fapt ce rezultă în prezentarea cadrelor din mai multe unghiuri.

Filmul este bine realizat, din distribuție mai făcând parte și Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Vlad Ivanov și Adrian Titinei. Experiența în actorie își spune cuvântul, ei reușind să intre în pielea personajelor foarte bine conturate.

Chiar dacă de scena tipic românească cu omul la toaletă n-am scăpat, de această dată, respectivul moment nu durează foarte mult, fiind întrerupt de un alt personaj.

Filmul “Poziția copiluluiva rula în cinematografe de vineri, 8 martie, și este distribuit în România de ParadaFilm.

Vizionare plăcută! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu