marți, 28 mai 2013

Ceaiul - de la Brasov la Bucuresti

După cum ați aflat din articolele de pe celălalt blog, săptămâna trecută am fost la un training, la Brașov. Acum, am revenit în București.

Când am fost la piață acolo, vineri, am intrat într-un magazin să cumpăr o cutie de ceai. Chiar dacă mie îmi place să beau dimineața un ceai verde, acesta era pentru altcineva, care se simțea rău. Era necesar un ceai medicinal.

Am fost uimit de varietatea produselor disponibile. Aveau acolo de la ceaiuri vrac până la produse de la d’Oro Tea.  Iar pe cutie scria la ce sunt bune. Amicul cu care am fost a cumpărat trei. Cel pentru care venise plus două, mai speciale. Unul era pentru calmitate, iar celălalt pentru altruism. Da, există ceai pentru altruism, nici eu nu știam.


Comunitatea pasionaților de ceai a luat naștere în București, însă în Brașov am văzut cele mai multe ceaiuri. M-a dus Larisa la un pub care era amenajat ca o farmacie veche. Acolo aveau 2 pagini dedicate infuziilor. Că n-aveau tot ce găsești pe d’Oro Tea e partea a doua. Dar aici exemplificau în meniu toate afecțiunile la care ajută respectivul ceai. Pentru că la un ceai, ingredientele sunt evidente, dar nu știi la ce e bun.

Mi-a atras privirea unul care era bun pentru meteorism abdominal. Mi se pare ciudat să creezi o denumire cu un cuvânt din astronomie și unul din anatomie. Iar faptul că există un ceai care să trateze afecțiunea aceasta e cu atât mai bizar.

Știu că există metode alternative de tratare a bolilor, prin folosirea infuziilor de plante, dar chiar la acest nivel? Chiar așa de mult să avanseze medicina tradițională? Și de ce în București infuziile nu sunt chiar atât de vizibile? Ceaiuri de fructe și altele găsești cam peste tot, chiar și la RSS Pub au unele foarte bune, însă cele medicinale nu se comercializează.


Oare de ce?

4 comentarii:

  1. Ba se comercializeaza , dar in magazinele Plafar, sau pe net . Gasesti un site intreg dedicat ceaiurilor. In general le folosesc cei care sunt impotriva medicinii alopate, sau se tem foarte tare de reactiile adverse ale medicamentelor. Sunt leacuri babesti si cred ca in buna parte efectul lor benefic se datoreaza efectului placebo, adica autosugestia. Nu am mai intalnit pana acum termenul " calmitate", poate a vtut sa zica " sedativ " sau " calmant ". " Meteorism abdominal " este termenul medical pentru balonare si vine din franceza , nu e ciudat deloc. Mi se pare insa cam pretioasa exprimarea pe o cutie de ceai pe care o poate cumpara oricine, de la vladica pana la opinca. Indicatiile ceaiurilor trebuie scrise intr-un limbaj accesibil tuturor, nu numai celor cu pregatire de specialitate. E adevarat ca in cafenele nu gasesti ceaiuri medicinale, dar daca stam sa ne gandim bine, lumea vine acolo in general pentru altfel de "tratamente" ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate dupa altfel de tratamente are nevoie si de ceai. :)

      Ștergere