duminică, 30 iunie 2013

De ce ne trebuie UPS centrale termice?

Știți vorba aia, înțeleptul își face iarna car și vara sanie. D-aia noi vorbim despre UPS centrale termice acum, în miezul verii, în plin sezon de mers la mare și făcut plaja.

Ideea de bază e destul de simplă. Un UPS la casa omului, e oarecum sfânt. Vorba vine, că nu o să sărbătoriți niciodată Sfântul UPS. Deci nu e sfânt, dar e bun. De ce e bun? Că te scapă de probleme și îți poate salva și viața. Când zic de probleme mă refer în principal la calculatoare și alte sisteme electornice care pot fi afectate de căderile / fluctuațiile de tensiune. Da, și fluctuații, pentru că UPSul are și rol de stabilizator de tensiune. E doi în unu, precum detergentul și balsamul. Sau ca melodia de la Delia & Mihai Bendeac (unu’ mai cântăreț ca celălalt).


Partea cu salvatul vieții e mai delicată, dar foarte importantă. Pentru că oricât ai susține asta, viața ta nu s-a terminat că a fost o supratensiune și s-a ars harddiskul de la laptop. Vorbim de viața reală. Aia care presupune să respiri & stuff. Cum îți salvează UPS-ul viața? Nu mă refer aici la faptul că tu dormi și când vine curentu’ aglomerat pe firu’ de la ENEL îți aprinde laptopul în timp ce dormi, iar tu nu simți mirosul pentru că ești încă amețit de aburii aloolului consumat cu o seară înainte, la petrecerea prietenului tău care tocmai și-a cumpărat un UPS. Nu. Adică da, se pot considera și variantele astea auxiliare. Însă e FOARTE important să ai un UPS la centralele termice. În principal la cele pe lemne. La cele normale, pică curentul și rămâi fără căldură. În cel mai rău caz ai ceva scăpări de gaze (nu știu exact cum funcționează senzorul acela care oprește gazul).

La centralele cu lemne, povestea stă altfel. Și cred că se aplică și la cele cu peleți și cam la toate centralele care implică un foc care nu poate fi oprit și reaprins. De ce? Simplu. Focul de la centrală arde. Că ăsta e rolul lui, să ardă și să încălzească apa care e circulată prin calorifelele tale, permițându-ți astel să ai o temperatură tropicală în dormitorul tău din Siberia. Dacă se întâmplă ceva și este întreruptă alimentarea cu energie electrică (cade curentul), pompa de la centrală nu mai circulă apa în calorifere. Apa se încinge acolo în focar, presiunea crește... și în final face BUM. Nu POC. BUM. Un mare BUM. Explodează. Și aici apare partea cu moartea. Dacă ai UPS... lucrurile stau altfel, și s-ar putea să supraviețuiești să prinzi Crăciunul.  (Sunt curios dacă în cartea centralei sunt menționate aceste pericole. Pericole destul de mari, părerea mea.)
Așa că gândește-te la pericole și ia-ți un UPS. ;) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu