miercuri, 4 septembrie 2013

Siria - intre SUA si pace

Dacă tot am abordat teme sociale în ultima vreme, pe celălalt blog, fie că vorbeam de Poliția Română sau de Roșia Montană, mă gândesc că ar fi cazul să zic vreo două-trei cuvinte și despre celălalt subiect mare ce ține titlurile știrilor în prezent. Nu, nu cel cu câinii, cel cu Siria.

Pe scurt, SUA zic că Siria a folosit arme chimice împotriva populației. Pe lung, SUA zic că au și dovezi care să susțină această pledoarie și chiar sunt dispuse să atace Siria, alături de Franța și Turcia, pentru a-i învăța minte. Rușii sunt împotriva unei intervenții, restul țărilor își văd, în mare parte, de treaba lor.
România, ca de obicei, e împărțită în două tabere. Încă nu m-am dumerit dacă alegerea părților se face pe anumite considerente politico-economico-sociale-etc sau pur și simplu unul își alege partea, iar celălalt e automat în cealaltă tabăra, ca la biliard. Nu mă miră nici a doua variantă.


Dacă în urmă cu câteva zile l-am văzut pe Băse că a zis că România are o poziție precaută (sau prudentă) în privința intervenției în Siria, așteptând dicizia aliaților (adică să vină ordine de mai sus), ieri am văzut un articol pe Digi24 conform căruia Crin Antonescu zice că vom fi în prima linie în Siria. Acu’ nu știu ce a visat omu, dar nu prea are el putere de decizie asupra armatei române. Și nici rost să se dea viteaz n-are, că nu mai e campanie electorală.


Lăsând politica la o parte, o intervenție în Siria, pe baza unor dovezi inventate de SUA ar fi o risipă de timp, de bani și de vieți omenești. Da, ordinea e corectă, viețile oamenilor care se duc acolo fiind mai puțin importante decât restul, având în vedere că s-au dus de bună voie. Mi se pare cel puțin stupid că după atâta vreme, există țări care ascultă de SUA când aceștia vor să atace pe cineva. Treziți-vă, oameni buni, SUA au luptat în fiecare an, din 1900 până azi, cu cineva. Americanii nu știu să facă altceva decât să distrugă. Cine le dă lor autoritatea să decidă în numele sirienilor? Dacă ar veni mâine în România și ar zice că nu știu ce oraș e plin de teroriști și trebuie ras de pe fața pământului, v-ar plăcea? Sunt convins că la fel se simt și sirienii, care se pot descurca singuri în țara lor.

Un comentariu:

  1. Americanii de fiecare data s-au bagat peste altii, dorindu-si puterea supema, peste mapamond, si usor usor se infiltreaza peste tot. Si daca nu era vre-o problema in Siria , au facut americanii treaba buna ca sa fie, sa aiba si motiv de cearta si razboi

    RăspundețiȘtergere