joi, 31 ianuarie 2013

Siguranta online


Toată lumea stă toată ziua pe Internet. Asta se știe și așa va rămâne așa cel puțin câțiva ani buni de acum înainte. Internetul a devenit o necessitate dar și principalul mod în care populația își petrece timpul. Fie acasă fie la serviciu. Dar ce faci când datele tale nu sunt în siguranță?

Mi-a dat azi un amic un link în care se spunea că cercetătorii au descoperit probleme de securitate în anumite routere. Și că milioane de computere sunt expuse atacurilor hackerilor.


Astfel, dacă ai un router marca Belkin, Linksys, D-Link sau NetGear eși mai vulnerabil. Destul de greu de crezut, părerea mea că dacă stai de pe pc online și ai un antivirus puternic, eventual și cu licență mai contează ce router ai. Adică oricum providerul tău de Internet mai are el 10 routere montate înainte de tine. Acum doar nu ne apucăm să facem petiții pentru a fi în siguranță pe net.

E mai simplu să-ți pui un antivirus bun, nu o prostie gratuită, și periodic să-l scanezi online cu un produs de la concurență. Eu folosesc  Microsoft Security Essentials, care se poate descărca dacă ai un Windows cu licență. Și periodic scanez cu BitDefender online. Dacă e o neregulă sigur un program concurent o va găsi ca să-ți arate că e mai grozav decât ce ai tu.

Mai e un aspect care nu trebuie trecut cu vederea. Site-urile pe care intri. Dacă intri doar pe Yahoo!, Facebook și Youtube nu prea ai de unde să iei viruși sau programe care să-ți pericliteze siguranța datelor. Exceptând mailurile care nu conțin decât un link. Chiar dacă sunt de la cunoscuți, NU le deschide. Nici reclamele cu tot felul de casino-uri, jocuri onlie, etc. nu sunt tocmai în regulă. 

Am sistemul de operare instalat de vreo 2 ani și n-am avut nicio problemă. Niciun virus, nimic.  Și mă îndoies că e din cauza modelului de router. Adica mărcile respective chiar erau cunoscute ca fiind de încredere. Nu ca MSI-ul meu vechi de 5 ani care de abia anul trecut a fost schimbat de o ofertă bună la un Trendnet N. Doar pentru viteza de standard N. El încă mai mergea. Dar nici viața de pensionar rezervist nu-i dăunează.

Morala nu e să nu-ți iei router de la producătorii respectivi ci să folosești un antivirus bun. N-ai bani de licență? Ia unul cu licență crackuită de pe net. Dar nu gratis! Cu siguranța informațiilor nu e de joacă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu