luni, 4 februarie 2013

Atentie la RCA


Am văzut în seara asta, din nou, un reportaj despre asigurările din România. În special RCA-uri.

După cum știi, RCA (răspundere civilă auto) repară mașina celuilalt, nu pe a ta. De aceea, gândindu-te că nu e pentru tine, de obicei alegeai cea mai ieftină ofertă.


Se auzea acum ceva vreme că se vrea o modificare în legislație în sensul că fiecare asigurat să-și repare mașina pe propria asigurare, urmând ca asiguratorul tău să recupereze banii de la compania la care este asigurat cel care te-a accidentat. Practic să te descurajeze să iei cel mai ieftin produs.

Nu am mai auzit nimic de povestea asta, cred că a rămas la stadiul de idee. Ca multe altele, de altfel.

În schimb, în seara aceasta am auzit că mulți asiguratori pun tot felul de clauze în contractul de asigurare și riști să te trezești că asigurarea nu e valabilă decât dacă e proprietarul mașinii la volan. Și te trezești că intră unul în tine și asiguratorul lui nu-ți dă bani. Și stai cu mașina în service până se termină procesele. Sau poți să-ți faci mașina pe banii tăi, să-l dai pe el în judecată și apoi el să-și dea compania de asigurări în judecată. Și la cum se mișcă justiția la noi ai șanse să recuperezi banii când se lansează motorul pe aer comprimat.

Aici intervine lăcomia asiguratorilor. Ei vor să încaseze cât mai mulți bani și să plătească cât mai puțin. Dacă s-ar putea să-ți lase mașina în service ar fi și mai bine. Pe lângă o mare grămadă de birocrație îți pun tot felul de clauze. Ba că să te duci la service-uri agreate de ei, ba că să te duci la ei cu cel care te-a accidentat, chiar dacă ai dovadă de la poliție și tot.  Pentru ei nu contează. Ei fac regulile.

Se mai spunea în reportaj să aveți grijă că anumite polițe pot avea limită maximă de despăgubire. Și te trezești că pe lângă ghinionul cu accidentul trebuie să vinzi un rinichi ca să plătești mașina de fițe pe care ai lovito.

Mare atenție unde faci asigurarea ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu