vineri, 5 aprilie 2013

Copiii si incendiile


Am văzut astăzi la Alexandra pe blog că, la Galați, s-a organizat o excursie cu grădinița la IGSU, pentru a-i  învăța pe cei mici cum să se descurce în situații de urgență.

Inițiativa mi se pare lăudabilă. Chiar dacă au doar 3-4 ani, niciodată nu e prea devreme să înveți astfel de lucruri. Nu te ajută întotdeauna instinctul de supraviețuire, mai ales când ești mic și riști să te sperii foarte ușor. Unde mai pui că și dacă nu te-ai speria, tot n-ai ști ce să faci.

Cred că o astfel de educație ar trebui făcută la nivel larg și nu doar la școala altfel. Un fel de curs de supraviețuire în caz de urgențe ar trebui făcut cel puțin o dată pe semestru (părerea mea). Și nu doar în caz de incendiu ci și noțiuni de prim ajutor și altele. Nu doar celebrele exerciții de ieșit în șir indian din școala care este mistuită de flăcări.

Nu de alta, dar când în jurul tău arde totul nu cred că-ți mai arde de mers în șir indian. Mă refer aici în principal la copii. Cei mari ar trebui să pună mâna pe extinctoare și pe celelalte dotări existene (vezi pagina cu hidranti de interior pentru mai multe informatii) pentru a combate incendiul.  Nu să ne aflăm în cazuri gen țara arde și baba se piaptănă”. Dacă cei mici ar învăța că ei trebuie să meargă la adăpost sau să folosească un extinctor, atunci nivelul de siguranță ar crește.

În loc să alerge până în celălalt capăt al școlii (sau să meargă, neavând voie să alerge pe culoar) în timp ce focul se extinde, el ar putea să ia un extinctor și să-l stingă. Sau altceva ce are la îndemână.

Nu zic acum să sară copiii în incendii să facă pe eroii. Spun doar că prevenirea este cel puțin la fel de importantă ca stingerea. În special în zonele rurale unde încă se folosesc sobe, lemne și alte surse de foc.

Chiar și acest curs care i-a învățat pe cei mici să sune la 112 este un pas înainte. Doar că sunt de părere că cei mici nu vor fi luați în serios la telefon.  Și plus că nu prea au de unde să sune, telefoanele fixe fiind din ce în ce mai puține iar mobile neavând la vârsta lor.

Oricum, felicitări pentru inițiativă! 

Un comentariu:

  1. Ai dreptate, chiar ar prinde bine un astfel de curs în toate şcolile! Niciodată nu e prea devreme să înveţi cum să reacţionezi în situaţii grave.

    RăspundețiȘtergere