sâmbătă, 21 septembrie 2013

Case noi și case vechi

Ați observat vreodată cum poți transforma un lucru vechi, din ceva foarte frumos în ceva cel puțin bizar? Ca să nu zic urât. Mă refer aici la casele vechi .

Am observat prima dată acest fenomen în urmă cu câțiva ani, plimbându-mă prin zona Dorobanți, zonă care e plină de clădiri cu o arhitectură frumoasă, toate având amprenta timpului pe ele. Doar că unele au ajuns pe mâna unor oameni cu bani, dar fără gust, care au început să le transforme. Și să vezi ferestre termopan pe o clădire așa frumoasă, e ca și cum ți-ai pune uși de Lamborghini la Dacie. Nu sunt din același peisaj.
Cred că una din caracteristicile care dau o notă de inedit fiecărei case, este aceea că, dacă este păstrată în starea inițială, reflectă perioada în care a fost construită. Întotdeauna, când îți faci o casă folosești materialele și tehnologiile care-ți sunt disponibile în prezent, nefiind interesat de ce făceau oamenii în trecut și neavând acces la tehnologiile viitoare.


De aceea, încercările de modernizare a unei case cu o arhitectură mai deosebită, îi afectează identitatea. Să vă mai dau un exemplu vizual de cum arată asta? La fel cum ar arăta o persoană de 70 ani, dacă ai pune-o să îmbrace hainele unui adolescent din ziua de azi. Scopul ar îndeplinit, persoana ar fi acoperită (acesta e principalul rol al hainelor, nu să scrie nu știu ce brand pe ele) dar nu ar arăta natural.

Așa și cu casele. Zici că a pus termopane, sau polistiren sau țiglă metalică pentru că astea se folosesc acum și izolează termic și/sau fonic. Dar se merită? Se merită să strici ceva frumos doar pentru un mic plus la confort? Nu zic că nu trebuie să beneficiezi de ultimele noutăți în domeniul construcțiilor, dar ar fi mai simplu să-ți faci o casă modernă decât să modernizezi una.


Și, construind-o de la 0, ai avantajul că va fi exact așa cum vrei tu, cu câte camere îți dorești, cu termopane, țiglă metalică, polistiren, panouri solare, eventual și fotovoltaice; și tot ce-ți mai dorește sufletul. Găsești mai multe detalii aicihttp://www.dornaecohouse.ro/fr/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu