vineri, 23 mai 2014

Articolul util

M-am hotărât să încep să scriu articole utile și pe acest blog, nu doar pe blogul mioritic. Probabil voi publica cel puțin unul pe săptămână, până implementez un proiect nou la care mă gândesc.
În articolul de astăzi voi spulbera un mit care pe mine mă enervează de fiecare data cand îl aud la câte un expert care se pricepe la toate. Mitul sună cam așa:

                               Pentru a-i prelungi durata de viață, bateria de la laptop ar trebui scoasă din acesta cât este conectat la o sursă de curent (când este băgat în priză).


Nu are nicio legătură. O baterie de laptop se deteriorează în timp, dar nu de la curent, ci pur și simplu. Toate electronicele se uzează. În cazul acumulatorilor, această uzură își face simțită prezența mai rapid. E drept că există și factori externi care pot contribui la o accelerare a uzurii sau chiar la distrugerea acumulatorului vostru. În această categorie nefericită intră căldura. Ca și în cazul telefoanelor mobile, temperatura afectează durata de viață a acumulatorilor. O baterie de laptop este la fel de afectată de mediul ambient. Iar dacă laptopul se încinge pentru că e plin de praf, atunci se va strica acumulatorul.

Și ca să demontez acest mit definitiv, o să vă fac o mică demonstrație. Mă rog, o să vă ghidez pe voi, ca să vedeți că așa e și nu fac eu nimic special. Înainte de a începe, asigurați-vă că aveți bateria de la lapotp încărcată complet și că este în laptop.

Având laptopul cu bateria în el și conectat la rețeaua de electricitate, porniți-l și așteptați să intre în Windows. După ce e complet pornit, mutați cursorul deasupra indicatorului de baterie, din colțul din dreapta jos, lângă ceas. Ar trebui să apară : Fully Charged (100%) .  Acum, deconectați cablul de alimentare. Folosiți cam 2-3 minute, verificând periodic cât de mult a scăzut capacitatea bateriei. 95% ar trebui să fie un procent bun pentru experiment. La această valoare puteți conecta încărcătorul înapoi. Veți observa că mesajul: Plugged in, not charging (95%) va apărea.

Explicația este foarte simplă. Cât timp bateria este încărcată, în ea nu va intra curent. Așa că este cam același lucru că o țineți în laptop, sau pe masă. Nu e același lucru dacă pică curentul. Puteți găsi și tutoriale video pentru acest mic experiment, nu voi sta acum să le caut.

Pentru a nu scurta viața acumulatorului, vă recomand să folosiți un încărcător de laptop original, care încarcă exact cu tensiunea cerută de producător.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu