duminică, 19 octombrie 2014

Crema de brânză, "liantul" pentru o familie fericită


Uff, nu e ușor sa fii mamă. Și nu vorbesc doar de problemele inerente vârstelor mici, cu febră și bătăi de cap. Nici de perioada căzăturilor și juliturilor, când trebuie sa fii mereu alături de puiul tău, să îl sprijini și să îl înveți să își găsească încet-încet drumul lui. Pariez că fiecare mămică știe foarte bine aceste lucruri. Dar nu, nu despre asta vreau sa vă povestesc acum. Ci despre peripețiile dintr-o zi normală, când năzdravanul tău are chef de orice altceva decât sa stea cuminte la masă și să mănânce.
Ca o regulă, familia noastră ia mereu micul dejun și cina împreună. La prânz fiecare aleargă la treaba lui, dar diminețile și serile le petrecem mereu acasă cu toții. Iar când familia se reunește la masa, e important ca toți membrii ei să fie mulțumiți și să primească fiecare ce ii place. E micul nostru ritual, unul dintre secretele care ne apropie mai mult în fiecare zi.

Ce te faci însa când năzdravanul, aflat la vârsta școlară, are atâta energie si neastâmpăr încât nu stă locului o clipa? De dimineața, înainte sa-și ia ghiozdanul și sa plece la școală, micul dejun e obligatoriu. Iar ca o mamă adevărată, trebuie să născocești o metodă inteligentă sa-l faci sa vrea să mănânce, fără sa îl obligi, că se lasă cu țipete si plânsete. Așa că mi-am pus creativitatea  la bătaie și am inventat un nou joc. Pregătim mâncarea toți împreună, ca o joacă. Și ca să fie ușor pentru toți, facem „senvișuri”, cum spun copiii mei. Fiecare are voie sa aleagă ce ingrediente îi plac, sub ce forma vrea, însă eu am cuvântul final, pentru validarea combinației. La început foloseam unt ca să ținem ingredientele „senvișului” unite, după care am renunțat pentru ca mi se părea prea gras și greu pentru copii. Am găsit apoi alternativa perfectă – crema de brânza Delaco. N-a fost greu să-i corup pe toți, pentru ca familia noastră este Fan Brânza. Și acum pot spune că am descoperit secretul pentru a-i face pe toți fericiți.







Ne trezim deci dimineața și trecem în bucătărie  - eu, soțul meu, fetița noastră Dana (care are 9 ani și este în clasa a 3-a) și mezinul Alex care abia a început grădinița. Nimeni nu vede pregătirea mesei ca o corvoadă, din contră, ne distrăm și inventăm în fiecare zi modele noi de senvișuri. Fiecare își alege tipul de pâine preferat și ingredientele dorite. Avem o singură regulă de baza, și aceea este: "primul strat, cremă de brânză". Aceasta a devenit liantul tuturor senvișurilor, ingredientul nostru secret.
Apoi…the sky is the limit. În fiecare zi copiii mei mă uimesc cu ideile lor, și parcă eu am de fapt ce învăța de la ei, nu invers.

Și pentru că poate v-am făcut curioși, în continuare vă voi prezenta senvișurile lor preferate:


Senviș "Hello Kitty" - Sursa foto: Pinterest

Senviș "Pian" - Sursa foto: Pinterest

1. Senviș de fetiță de 9 ani
Dana este o fată cuminte și creativă, inteligentă și talentată. Ca oricărei fetițe îi place Hello Kitty, deci unul dintre senvișurile marcă proprie este “Senviș Hello Kitty” din poza de mai jos. Ingrediente: pâine albă, cremă de brânză, parizer pentru copii, măsline, porumb, salata Iceberg.

Și pentru că de curând a început să învețe să cânte la pian, într-o dimineața m-a uimit cu răbdarea și meticulozitatea ei – a creeat chiar un “Senviș – pian”, folosind asa: pâine albă, cașcaval pentru clape, morcovi pentru picioare, șuncă si castravete. Am fost toți de acord că este o capodoperă.


Sursa foto: Pinterest

Senviș "SpongeBob" - Sursa foto: Pinterest

2. Senviș de băiat de 5 ani
Alex este un băiat plin de viață și de energie.
Nu stă locului o clipă.Trebuie să recunosc că în
primul rând pentru el a trebuit să mă gândesc la
această joacă, dar a prins foarte bine pentru că el e
acum primul la bucătărie. Fiind fan SpongeBob
Squarepants, asta și-a dorit sa mănânce, și cu puțin
ajutor de la ceilalți i-a ieșit această minunăție.
Ingrediente: două tipuri de pâine, cremă de brânză,
pătrunjel, cașcaval, ardei, castravete, măsline.




Senviș "Telefon Mobil" - Sursa foto: Pinterest

Într-o zi, supărat că sora lui a primit de ziua ei un telefon mobil, iar lui i s-a spus ca e prea mic pentru așa ceva, a cerut sa aibă totuși telefonul lui. Și l-am făcut împreună din: pâine integrală, șuncă pentru ecran și cașcaval pentru taste. Toate “lipite” cu ingredientul secret, crema de brânză.
Dacă ar fi să vă înșir toate operele creeate de copiii mei până acum nu mi-ar ajunge spațiul de scris. Dar vă promit să revin odată pe acest subiect.



Ok, să-i lăsam acum însă pe cei mici. Vă asigur că și noi părinții ne-am prins cu multă seriozitate în acest joc și vă prezint mai jos senvișurile noastre preferate.



Senviș "Mama" - Sursa foto: Fan Brânză

Senviș "Mama - pentru copii" - Pinterest

3. Senvișul “Mama”
Mie îmi place mult somonul, pe care îl gătesc de multe ori pentru familia mea. De aceea și senvișul meu preferat este făcut cu: pâine albă sau integrală, cremă de brânză, somon, roșii, castraveți și ceapă.


Spre amuzamentul copiilor, am “inventat" și un senviș cu somon pentru ei cu aceleași ingrediente de bază, adăugând însă cașcaval și pătrunjel și eliminând ceapa.



Senviș "Tata" - Sursa foto: Pinterest

4. Senvișul “Tata”. Pentru că soțul meu este convins că “cea mai bună legumă e porcul”, șunca e un ingredient de bază. Creația arată cam așa: pâine, cremă de brânza, multă carne (șuncă sau alte mezeluri, cașcaval, roșii, ardei)


Uneori însă, în weekend, și bunicii intră în joaca noastră. Astfel au apărut:






Senviș "Bunica" - Sursa foto: Fan Brânză


5. Senvișul “Bunica” – un senviș usor, din pâine, cremă de brânza, roșii deshidratate și busuioc.



Senviș "Bunicul campion" - Sursa foto: Pinterest

5. Senvișul campion “Bunicul” 

     Pentru că el este un om glumeț și pus mereu pe șotii, ultima dată ne-a “fabricat” cel mai mare senviș văzut vreodată – unul uriaș, cu multe “etaje”. Ingrediente: cam tot ce a găsit prin frigider, adică: pâine, brânza, șunca, roșii, șnițel, castravete. Iată-l:


Vă mai las câteva poze cu “creațiile” noastre și fug la bucătărie, e ora senvișurilor. Pe curând!




Poze izvorâte din arta culinară personală
Niciun ingredient nu a fost rănit în acest proces. Toate au fost mâncate.



Articol scris pentru Superblog 2014



8 comentarii:

  1. Ce sandwich-uri dragute! Mi-ai facut pofta si le-as testa si eu. Cand treci sa imi faci si mie unul? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca mai bine le faci tu si noi le gustam si-ti spunem daca sunt conform standardelor :D

      Ștergere
  2. Eu vreau niste sandvisuri barcute, sa ma dau pe lac :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu il vreau pe "tatal lor". Tatal sendvisurilor #cumarveni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Tata" e un fel de "șaorm" #cudetoate. Dar în format de kebab, cu chiflă.

      Ștergere