joi, 23 octombrie 2014

Niciodată nu ești prea mic pentru a fi responsabil!

Mihai e un un ștrengar și jumătate. Are 5 ani și foarte multă energie, nu stă o clipă locului. Părinții lui l-au crescut  astfel încât sa stea cât  mai mult în aer liber și se bucură văzându-l cum aleargă toată ziua. Iar răsplata lor sunt obrăjorii lui de un roz sănătos, ochișorii strălucitori și o sănătate de fier .
Pentru ca am uitat sa precizez, părinții lui Mihai sunt medici. Tocmai de aceea sunt preocupați de un stil de viață sănătos, cu care încearcă sa-l obișnuiască și pe băiețașul lor. Cât a fost mic-mic l-au protejat de toți virușii, au sterilizat toate obiectele cu care el venea în contact (pentru ca de multe ori Mihai era atât de curios încât dorea sa le guste pe toate) și au încercat sa-l ferească de orice boala. Și în mare parte au reușit, însa când băiatul a început sa meargă și-au dat seama ca nu pot sta non-stop cu ochii pe el, pentru ca la un moment dat tot îl vor scăpa din ochi un minut și el poate băga în gura ceva plin de microbi. Asa încât abia au așteptat sa mai crească și sa poată purta cu el discuții din care copilașul sa învețe cât de important este sa-și protejeze sănătatea.


Astfel, Mihai a învățat sa se spele pe mânuțe înainte de masa și după joacă, sa folosească batistuțe de hârtie sau prosoape pliate ca sa se șteargă pe mâini, sau șervetele umede când nu se află acasă. Iar când mănâncă un măr să aibă grijă sa îl spele sau sa îl șteargă măcar înainte. Părinții au grijă ca el să aibă mereu un pachețel de șervețele în buzunarul pantalonașilor. Îi spuneau mereu că pe vremea lor li se cerea sa vina la grădiniță sau la scoală cu o batistă curată și călcată, însă din fericire vremurile s-au schimbat și acum există batistuțe și prosoape de unică folosință. Iar când nu le are la îndemână sau le-a terminat, e indicat să folosească măcar hârtie igienică să se șteargă pe mâini în loc sa mănânce cu ele murdare. Ce mai, părintii lui sunt adevărați experți în tot ce înseamnă produse de igienă și curățenie.

 Însă Mihai e un copil normal ca toți copiii, căruia ii place sa alerge, sa meargă cu bicicleta și să se joace în nisip. Plăcerea lui cea mai mare este sa se dea pe tobogan. De cele mai multe ori el arata ca un purceluș după o „sesiune”de joacă. Însă nu uită niciodată sa țină seama de ce l-au învățat părinții. Aceștia sunt mândri de el după ce l-au văzut ca își ceartă prietenii mai neglijenți care își bagă în gură mânuțele murdare.

De curând Mihai a început sa meargă la grădiniță, iar părinții i-au spus sa aibă grijă în continuare de sănătate, pentru ca acolo sunt mulți copii care împart jucăriile și nu toți sunt la fel de curați. Mihai este ascultător și înțelept pentru un copil atât de mic; mereu se spală pe mâini înainte de masă și după joacă și se șterge pe prosopelul de la grădinița. Educatoarele au grijă ca toți copiii să respecte aceste lucruri.

Nu se știe cum însă, dar într-o zi când mama lui l-a luat de la grădiniță, Mihai era destul de apatic și somnoros. Era foarte diferit de cum îl știau părinții lui. I-a spus mamei ca vrea sa doarmă, iar ea l-a lăsat, sperând ca e doar o indispoziție care va trece. Dar Mihai s-a trezit a doua zi cu febră și grețuri. Iar spre seară au început sa-i iasă niște pete roșii pe piele. Tatăl lui l-a consultat imediat și și-a dat seama că are simptome de varicelă. Dar de unde? Ei avuseseră mereu grijă ca băiatul să nu ia vreun virus. Răspunsul a venit însă foarte repede: de la grădiniță. Iar când părinții s-au dus sa vorbească cu educatoarea, au aflat ca încă 5 copii nu veniseră la grădiniță în acea zi, părinții lor anunțând aceleași simptome.

Cu toții alarmați au încercat să afle cauza. Și s-a aflat că unul dintre copii luase boala de la fratele mai mic, dar în faza incipientă părinții nu s-au gândit sa-l tină acasă și l-au lăsat sa vină la grădiniță în acea zi. Iar acolo, înainte de masă, toți copiii se spălau și se ștergeau pe prosopelele aflate la comun. Acestea au devenit astfel un focar de infecție.

Părinții lui Mihai au luat atitudine și au cerut să se schimbe unele lucruri legate de igiena în acea grădiniță.  Conducerea a tratat problema cu multă seriozitate și a cerut întreg personalului să se implice. Astfel încât educatoarea a organizat de urgență o ședință cu părinții unde au fost invitați cu toții. Tatăl lui Mihai a explicat pericolele pe care le ascund prosoapele textile pe care se șterg toți copiii și a cerut ca acestea sa fie înlocuite cu prosoape de unica folosință.

Atunci, unul dintre părinți a sugerat că o alternativa mai comodă și ușoară pentru copii ar fi instalarea unor uscătoare de mâini. Copiii nu ar avea decât sa stea cu mânuțele întinse până se usucă și gata, fără alte prosoape necesare. Tatăl lui Mihai l-a ascultat politicos până la capăt, după care a început să le explice tuturor celor de față că studiile științifice au arătat că uscătoarele de mâini sunt purtătoare de microbi, pe care ii răspândesc odată cu aerul cald în atmosferă, dar și pe mâini. Astfel, uscătoarele de mâini și prosoapele clasice din material textil cresc riscul de contaminare cu bacterii și microbi, exact ce părinții trebuie sa aibă grijă să nu se întâmple copiilor lor.

Astfel, la sfârșitul discuției toți participanții au fost de acord că cea mai bună metodă pentru ca cei mici să se șteargă pe mâini fără a se infecta pe viitor ar fi sa utilizeze produse de unică folosință. Soluția aleasă a fost reprezentată de prosoapele pliate plasate în baie lângă chiuvete, deoarece ele păstrează mâinile curate după ștergere, spre deosebire de aerul cald sau materialele textile ce doar sporesc numărul microbilor. Mai mult, aerul fierbinte usucă pielea delicată a copiilor, iar pentru uscarea mâinilor cu aer cald un copil ar fi trebuit sa aștepte minim 45 de secunde. Toată lumea știe că a-l convinge pe un copil sa stea 45 de secunde nemișcat până i se usucă mânuțele este o adevărata performanța, greu de realizat. Folosind însă un prosop de hârtie, un copil ar avea nevoie numai de 10-15 secunde pentru același lucru, în condiții sporite de igienă. Conducerea a anunțat că de a doua zi va contacta o listă de producători de hârtie igienică și le va cere o ofertă pentru grădinița lor.

Tatăl lui Mihai s-a întors acasă mai liniștit, știind că de acum încolo băiatul lui va fi mult mai protejat împotriva germenilor și bacteriilor de tot felul. Surpriza a fost că Mihai se simțea mult mai bine, iar după consultație tatăl lui i-a spus că în câteva zile va putea să se întoarcă la colegii săi de grădiniță. Băiețelul a înțeles astfel încă o data cât de important este sa-și protejeze sănătatea și să asculte sfaturile părinților legate de igienă.

Sursa: Paper Plus România



Acest articol a fost scris pentru Superblog 2014





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu