joi, 1 noiembrie 2012

O lume mai buna

Asta o să fie interesant. Să scriu despre o călătorie de vis într-o lume mai bună. 

O lume mai bună nu înseamnă musai întreaga populație terană. Lumea ta, de fapt e reprezentată de totalitatea persoanelor cu care interacționezi. A oamenilor din jurul tău. Da, în mod  indirect ești afectat și de ce se întâmplă pe planetă la nivel macro, dar doar din cauza globalizării.

Însă nu cred că tu ca cititor ești acum preocupat că există oameni care se omoară între ei în Orientul Mijlociu, sau că există oameni care mor de foame în Africa. În lumea ta, chiar dacă uneori nu ești mulțumit de  cum merg lucrurile, e bine. Nu ai probleme cu hrana, nu te temi pentru viața ta. Poți dormi noaptea și îți permiți să mai stai și pe net. Să citești un blog, ceva.

Da, ar putea fi mai frumos. Întotdeauna există loc de mai bine. Și nu sunt genul de persoană optimimstă care să vadă întotdeauna partea plină a paharului. Nu sunt nici pesimist să văd jumătatea goală. Nici inginer să văd că paharul are alt volum. Sunt un economist realist care vede că paharul conține jumătate lichid, jumătate aer.

Ar fi frurmos să mă trezesc mâine într-o cameră de hotel pe undeva printr-o țară exotică, unde să fiu înconjurat de natură. Și toată lumea de acolo este bine dispusă și e o armonie totală. Oamenii se înțeleg între ei și au totodată și grijă de natură pentru că și-au dat seama că de fapt Terra e adevărata casă a lor.

De ce hotel? Pentru că o dezvoltare durabilă, verde, presupune un consum cât mai redus de resurse naturale.   Și nu mă refer doar la petrol dar și la un consum redus de apă și de energie electrică. Un hotel ar oferi facilități de cazare în condiții de lux fără a neglija natura. Și astfel s-ar putea trăi în armonie. 

Când toată lumea din jurul tău gândește pozitiv și zâmbește, automat ți se imprimă și ție o stare de bine, de bună dispoziție. Și te poți bucura de lucrurile cu adevărat importante. 

Te poți plimba prirn natură, să respiri aer curat, și să vezi cum îți zâmbesc florile. Poți vedea un apus de soare perfect iar noaptea poți adormi numărând miliardele de stele. Orice e posibil. Trebuie doar să-ți dorești. 
Problema apare atunci când nu-ți dorești ceea ce trebuie. Trăim într-o lume care până de curând natura era complet ignorată și în care populația era încurajată să consume cât mai mult. De aceea s-a ajuns la încălzirea globală, la poluare excesivă și la fenomenele meteo extreme.

Aseară am avut o clientă care stătea în New York. Și a fost mutată de la locuința ei pentru că acea zonă a fost inundată. Principala ei problemă, de altfel și motivul pentru care mă sunase, era că nu putea merge la acea locație (casa ei, cea inundată) să-și primească noul iPhone. Nu conta că era o zonă calamitată, important era telefonul. 
Din cauza acestui tip de mentalitate s-a ajuns în situația actuală. Este bine că în ultimii ani s-a conștientizat seriozitatea problemei reprezentate de poluare și s-a pus accent pe reducerea ei. Mai ales în Europa. Am fost la Indagra ieri și am discutat cu o doamnă de acolo acest aspect. Voi reveni cu detalii întrun articol viitor.

E destul de greu să păstrezi o atmosferă pozitivă când vorbești despre poluare, însă e o problemă serioasă. Și constat cu plăcere că, cel puțin în reclamă, și unele hoteluri încep să folosească energie verde și să fie cât mai eco.

De aceea am scris acest articol pentru Superblog 2012. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu