luni, 15 iulie 2013

A mai trecut un BAC

Era pe net la un momentdat un banc:  Elevii din Galați și Brăila iau în fiecare zi BAC-ul. 

După ce s-au afișat rezultatele de anul acesta, s-a văzut experiența celor din Brăila, care au avut cea mai mare rată de promovabilitate. Și, că tot vă ziceam aici previziunea mea legată de promovabilitate, o să vă povestesc exact care e logica pe care am folosit-o atunci.

În primul rând, se știe că pentru ca un popor să fie ușor de condus, nu trebuie să aibă multă școală. E mai mult de discutat aici, așa că nu intru în detalii. Guvernanții știu asta. Sistemul e suficient de îmbătrânit încât să nu mai dea randament, așa că nu e necesar să faci modificări acolo. Dar ei trebuie să creeze iluzia unei educații înfloritoare. Așa că au lăsat liber la copiat.


Nu puteau scoate camerele că bătea la ochi, însă au fost mai indulgenți. De aceea, BAC-ul de anul acesta a avut o promovabilitate mai mare ca cel de anul trecut. Iar Bacalaureatul din 2014 va avea rezultate mai bune. Și tot așa, până se schimbă ceva.

Pentru a distrage atenția de la ce se întâmpla în țară, s-a făcut scandalul din București, de la Dimitrie Bolintineanu. Există multe licee în acea situație, însă acesta a deranjat. Sau doar a tras bățul scurt. Cert e că și-a făcut reclamă. La anul, acolo vor fi cele mai bune rezultate. Ca să se arate că a fost reformat, și că sistemul e bun.

Problema adevărată e efectul de domino generat de această falsă evaluare. Universitățile de stat vor trebui, la rândul lor să fie indulgente și să se adapteze la nivelul actual de cunoștințe, scăzând nivelul general de pregătire. Totul pentru cineva acolo sus, vrea ca Bacalaureatul să fie promovat de un procent cât mai mare de absolvenți de licee, indiferent de forma lor.


Apoi vom avea din nou absolvenți din belșug și nu vom avea locuri de muncă suficiente. Lumea va pleca în străinătate și va spune că România e nu știu cum. Dar nu e, doar guvernanții sunt. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu