joi, 18 iulie 2013

UPS centrale- reloaded

Am fost surprins să văd, studiind statisticile blogului, că în ultima perioadă, un articol a reușit să acumuleze foarte multe like-uri.  Motiv pentru care am decis să mai scriu unul. Este vorba de articolul despre UPS centrale.

Nu o să ma umflu în pene (nu că ar avea leii pene, dar așa e vorba) să spun că numărul acela mi se datorează în totalitate. Like-urile acelea arată că lumea este interesată de subiect și că rândurile scrise de mine au fost considerate utile. Și eu le cosider la fel, și mă bucur că am putut să ajut.

Așa că în acest nou articol despre UPS centrale, o să vă zic ce-am mai descoperit eu pe acest subiect care la prima vedere părea foarte simplu.  Adică nu e mare lucru să pui un UPS la centrală. Și cu toate asta, multă lume nu are un UPS. Nici eu nu am. De ce?


În primul rând din motive economice. În cazul meu. Când am făcut instalația de încălzire, deja investisem destul de mult în centrală, calorifere, instalație. Plus că la vremea aceea, UPS-urile erau mai scumpe.  Mai ales în climatul economic actual, oamenii fac un efort când vine vorba de instalarea unei centrale, fie că vorbim de o construcție nouă sau de migrarea de la un sistem diferit de termoficare (încălzire de bloc, sobe, etc.).

În al doilea rând, există lipsa de informare. Sunt convins că mai mult de jumătate (ca să fiu indulgent) din utilizatorii de centrale termice proprii nu știu ce este un UPS. Și majoritatea celor care știu ce este, nu știu la ce ar fi util în cazul unei centrale. Nu mă credeți? Faceți un test, nu vă costă nimic. Întrebați-vă prietenii.
În articolul anterior povesteam despre cum un UPS vă poate salva viața. Pentru că am considerat că acesta ar fi cel mai important aspect. Și pentru că atunci nu știam cât au evoluat lucrurile. La ce mă refer? La noua generație de acumulatori.

Am fost uimit să citesc că un UPS poate ține pornită centrala până la 12 ore (depinde de centrală). Ceea ce e de-a dreptul impresionant. Gândiți-vă la ce înseamnă asta. Înseamnă că iarna, chiar dacă pică alimentarea cu energie electrică, timp de 12 ore veți avea curent la centrala care produce căldură. Nu doar că nu face poc centrala, dar poate rămâne în funcțiune până se termină noaptea. Și eventual până se repară defecțiunea tehnică ce a condus la pana de curent.


Plus că respectivul UPS se poate folosi și vara în cazul penelor de curent ce apar din cauza furtunilor sau din varii motive. De ce să rămâi în întuneric când poți stochezi puțină energie electrică. E ca și cum ați pune baterii casei. Bine, ideal ar fi să existe panouri fotovoltaice care să încarce respectivii acumulatori, însă până scad prețurile și în acel domeniu, ne mulțumim cu ce avem. Și ca să nu realizăm cât de bun e curentul de abia când nu o să-l mai avem, e bine să fim prevăzători și să cumărăm  un UPS. Paza bună trece primejdia rea.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu